INSTITUT ALTERNATIVA

Skupština da objavljuje snimke sa sjednica odbora

64 pregleda 0 komentar(a)
Sjednica odbora za politički sistem, Foto: Arhiva "Vijesti"
Sjednica odbora za politički sistem, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.02.2019. 10:44h

Skupština bi trebalo dodatno da otvori svoj rad prema građanima i da, poput parlamenata u regionu, omogući prenos sjednica odbora ili, makar, objavljuje audio snimke sa njih, smatraju u Institutu alternativa.

Ta nevladina organizacija (NVO) uputila je danas dopis generalnom sekretaru Skupštine sa inicijativom da se sjednice svih odbora prenose, poput plenarnih zasjedanja, putem sajta ili youtube kanala, navodeći da alternativa tom rješenju može biti objavljivanje audio snimaka sa sjednica radnih tijela na sajtu Skupštine.

„Uzimajući u obzir potrebu za intenzivnijim informisanjem javnosti o zakonodavnoj i kontrolnoj funkciji Skupštine, smatramo da su zainteresovane strane uskraćene za izlaganja poslanika i stručnu diskusiju o važnim pitanjima u skladu sa nadležnostima odbora, budući da zapisnici sa sjednica radnih tijela, koji su trenutno dostupni, ne sadrže detaljne informacije o toku rasprave i izrečenim stavovima“, pojasnili su iz IA.

Oni su podsjetili da takva praksa u regionu već postoji, navodeći kao primjer to da građani u Makedoniji i Srbiji imaju priliku da uživo prate prenose svih sjednica odbora putem internet prezentacija parlamenata.

„Otuda, smatramo da bi Skupština Crne Gore, koja prednjači u transparentnosti u odnosu na rad drugih državnih institucija, trebalo da predstavi i ovaj vrlo važan segment svog rada javnosti“, kazali su iz IA.

Prema njihovim riječima, iako je transparentnost rada crnogorskog parlamenta značajno unaprijeđena, građani još nijesu u potpunosti informisani o radu svojih izabranih predstavnika.

„A jedino na osnovu potpunog uvida u rad poslanika, građani mogu odgovorno glasati na izborima“, precizirali su iz te NVO.

Preporučujemo za Vas