PUPI traži vanredno zasjedanje zbog Zakon o PIO

Iz PUPI-ja podsjećaju da je samo jedan glas nedostajao da krajem decembra bude usvojen Predlog zakona o PIO, kojim bi se riješilo donekle i pitanje onih radnika koji su pretrpjeli golgotu tranzicije i stečajeva, a imaju preko 30 godina staža osiguranja
55 pregleda 3 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.01.2015. 14:02h

Partija udruženih penzionera i invalida (PUPI) traži vanredno zasjedanje parlamenta kako bi se po skraćenom postupku usvojile izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) koje na sjednici krajem decembra nijesu dobile potrebnu većinu.

Iz PUPI-ja podsjećaju da je samo jedan glas nedostajao da krajem decembra bude usvojen Predlog zakona o PIO, kojim bi se riješilo donekle i pitanje onih radnika koji su pretrpjeli golgotu tranzicije i stečajeva, a imaju preko 30 godina staža osiguranja.

„PUPI će ponovo insistirati da se, u skladu sa Poslovnikom Skupštine, održi vanredno zasjedanje parlamenta, koje se može održati od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru. To rješenje važi i za period avgust-septembar,ali je taj period predug za čekanje gladnog naroda sa sjevera Crne Gore i ne samo sa sjevera“, navedeno je u saopštenju.

PUPI će zahtijevati od poslanika da iskoriste član 93 Ustava Crne Gore, kao i članove 128 i 151 Poslovnika Skupštine, kako bi se po skraćenom postupku donio ovaj zakon, a obespravljenim građanima zaista pomoglo i to na djelu a ne, kako su ocijenili, demagoškim opstruiranjem ovog gorućeg, životnog pitanja za te radnike i njihove porodice.

„Ovim Predlogom zakona bi se obezbijedilo da osiguranik, kome je u preduzeću koje je bilo predmet privatizacije, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, a u tom periodu mu nije isplaćena otpremnina, stiče pravo na starosnu penziju ako ima navršenih 30 godina staža osiguranja (muškarci), odnosno 25 godina staža osiguranja (žene). Pravo na ovu starosnu penziju bi se moglo ostvariti do 1. jula ove godine“, kazali su iz PUPI-ja.

Ustavni osnov za donošenje ovog zakona, smatraju u PUPI-ju, sadržan je u članu 16 Ustava Crne Gore, kojim je određeno da se zakonom u skladu sa Ustavom uređuju i druga pitanja od interesa za Crnu Goru.

U PUPI-ju smatraju da je ovo prvorazredni crnogorski interes.

„Država mora pokazati bar minimum brige i odgovornost za socijalnu dramu radnika i njihovih porodica čija su preduzeća u višegodišnjem stečaju. Treba istaći da ne postoje odgovarajući propisi Evropske unije sa kojima je potrebno obezbijediti usaglašenost ovog Zakona, već je ovo oblast koja se uređuje nacionalnim zakonodavstvom“, kazali su iz PUPI-ja.

U PUPI-ju smatraju da je daleko manji broj radnika koji bi stekao ovo pravo od onog broja koji se pominje, kao i da je potrebno znatno manje novca od iznosa koji se pominju kao neophodan na godišnjem nivou, jer bi to bile „male, mizerne penzije, tolike da te radnike samo održavaju u životu“.

Iz PUPI-ja poručuju da bi ministarstva rada i socijalnog staranja, ekonomije i finansija, mogla da urade za kratko vrijeme potpuniju analizu o broju osoba koje bi stekla pravo na starosnu penziju po ovom zakonu i koliko bi to novca iznosilo na godišnjem nivou.

„Novčana sredstva za ovu kategoriju građana se u svakom slučaju moraju obezbijediti. Ako se milijarde dolara narodnih para mogu iznijeti za kratko vrijeme van granica naše države, ako se mogu plaćati milionske garancije bez ikakve odgovornosti, ako se mogu milioni opredjeljivati za rad raznih komisija, potrošnje telefona, raznih putovanja i reprezentacija, onda ima novca i za sirotinju, bolesne i nemoćne i nezaposlene“, poručuju iz PUPI-ja.

Iz PUPI-ja su najavili da će Predlog zakona podržati 29 poslanika Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), a očekuju i podršku poslanika Pozitivne, Socijaldemokratske, Liberalne partije, Bošnjačke i drugih.

Bonus video: