Vujanović: Prijevremeni izbori odlažu integracije

Vujanović je ocijenio da bi to bi bila velika šteta za Crnu Goru, zašto bi odgovorna bila vladajuća koalicija
15 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2014. 11:14h

Prijevremeni parlamentarni izbori u narednoj godini ne bi imali smisla i pokazali bi da Crna Gora nije posvećena NATO integracijama, što bi rezultiralo odglaganjem poziva za članstvo, rekao je predsjednik države Filip Vujanović. Vujanović je ocijenio da bi to bi bila velika šteta za Crnu Goru, zašto bi odgovorna bila vladajuća koalicija.

“Ubijeđen sam da će vladajuća koalicija sačuvati funkcionisanje i o ekonomskim projektima i vizijama se dogovoriti, pokazujući tako odgovornost prema NATO-u, kazao je Vujanović u intervju za Glas Amerike. Vujanović je, odgovarajući na pitanje o sektoru bezbjednosti, posebno u kontekstu ostavke direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Bora Vučinića, rekao da bilo čija ostavka ne može ugoziti odbranu i bezbjednost države, niti njene evroatlanske integracije.

On je ponovio da je sjednica Savjeta za bezbjednost i odbranu apsolutno nepotrebna i da nema nikakvog smisla. “Razgovaraću ponovo sa predsjednikom parlamenta Rankom Krivokapićem o tome da koriguje svoj predlog, kao i sa premijerom Milom Đukanovićem. Ne može povlačenje bilo kojeg državnog funkcionera, uključujući i nas trojicu koji smo članovi Savjeta, da ugrozi bezbjednost zemlje ili utiče na njenu odbranu”, rekao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Savjet treba da raspravlja o tim pitanjima, a ne o tome zašto se povukao direktor ANB-a koji u personalitetu, i njegova Agencija, odgovaraju Vladi. To je, smatra on, besmisleno i na određeni način nije u skladu sa nadležnošću i dignitetom Savjeta. “Vidjećemo šta će biti sudbina te sjednice i kada ćemo razgovarati. Meni je žao što predsjednik parlamenta, nakon više razgovora sa mnom, nije povukao taj predlog. Ali, budući da on insistira na njemu, ja ću je zakazati", rekao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik smatra da u vladajućoj koaliciji ne postoje snage koje opstruiraju integracije. "Ubijeđen sam da je vladajuća koalicija u cjelini apsolutno za NATO. Znamo da je i Pozitivna Crna Gora, kao važan dio podrške unutar parlamenta, za NATO i da se jedan dio iz Demokratskog fronta izjašnjava za to. Prema tome, imamo gotovo dvotrećinsku većinu u parlamentu”, kazao je Vujanović.

“Očekujem da će NATO razumjeti tu vrstu podrške unutar Crne Gore i da će konačno cijeniti svoju potrebu da tu državu ima unutar NATO-a. Nadam se da će naredna godina biti godina poziva za NATO. To je bitno za Crnu Goru, za naš region i to će biti novi doprinos njegovoj stabilnosti”, kazao je Vujanović.

Vujanović očekuje da će Crna Gora u narednoj godini ostati privlačna, konkurentna destinacija za investitore. "Moramo da nastavimo sa politikom privlačenja investitora i ozbiljnog odnosa prema onim procesima koje smo dovršili u tenderskim procedurama koje su okončane. Ne možemo tjerati strane investiture nakon tendera na kojima su pobijedili i ne možemo ostavljati utisak neozbiljnog pregovarača i neozbiljne države u pregovorima”, kazao je Vujanović.

Bonus video: