Tivat: Opština da prijavi Kankaraša da ne bi svi bili sumnjivi

144 pregleda 8 komentar(a)
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Dragan Kankaraš, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.12.2014. 16:53h

Održavanje vanredne sjedice SO nakon praznika i formiranje komisije u kojoj će ravnopravno biti zastupljene vlast i opozicija, te dio NVO sektora, a koja će ispitati sve obračune naknada za komunalije za veće poslovne i stambene objekte od 2009 do danas, osnovni si zahtjevi najvećeg dijela tivatske opozicije koja će u protivnom, tražiti raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.

Lideri odborničkih klubova SNP, PzP, DSS, SSR, LIGE i nezavisni odbornik Miomir Abović uz podršku NVO Tivatska antikorupcijska akcija (TAA) i Matica Boke, to traže zbog sumnje da je Opština Tivat pretrpjela milionsku štetu zbog lošeg obračuna i naplate komunalija za kondo-hotel „Regent“ i stambeno-poslovnu zgradu „Ksenija“ u Porto Montenegru. Oni za to krive bivšeg gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) i traže da se, ukoliko se ne formira komisija za preispitivanje obračuna komunalija, protiv Kankaraša podnese krivična prijava. Opozicija kojoj se u ovom slučaju nije pridružila HGI, a napasno se juče iz čitave priče povukla i NOVA, smatra da je Tivat pretrpio šetu od oko 2 miliona eura zbog opraštanja 80 odsto iznosa komunalija za „Regent“ iako on nije klasični, već kondo-hotel u kome je 60 posto apartmana prodato kao stanovi privatnim kupcima.

„Tivtu je ovim nanasena ogromna finansijska šteta koja je, i po priznanju aktuelnog gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) veća od milion eura. Naročito je bitno da se podnese krivičlna prijava protiv Kankaraša koji je prije godinu dana na pitanje odbornika Rata Brajkovića da li će se naplatiti komunalija za apartmatski dio „Regenta“, odgovorio da su one „naplaćene u skladu sa opštinskom odlukom“. Ovako teške protivzakonite radnje ne mogu se minimizirati naknadnom spremnošću Porto Montenegra da prizna i plati nenaplaćena potraživanja“, kazao je Vlado Arsić (PzP), dok je Mirko Kovačević (TAA) naglasio da je izuzetno važno da upravo Opština Tivat bude podnosilac krivične prijave protiv bišeg gradonačelnika.

„Vrlo je bitno da oni time pokažu stav aktuelne lokalne vlasti jesu li spremni da uđu u ovo i da raščiste stvari, ili će štititi Kankaraša, možda pokušavajući da zaštite i same sebe od sumnje da su neki Kankaraševi bliski saradnici znali za čitav aferu i učestvovali u njemom dosadašnjem zataškavanju“, poručio je Kovačević, dodajući da neke od aktuelnih Kankarašavih izjava navode na sumnju da će se na kraju „kola slomiti“ na nekom sitnom opštinskom činovniku koji je radio obračune komunalija „za koje bivi gradnačelnik tvrdi da ih nikada nije vidio iako je „Regent“ najvrijedniji objekat koji je izgrađen u novijoj istoriji Tivta“.

Tivatska opozicija

„Priznanje Novosela govori o dvije stvari – ili je u pitanju ogromna neodgovornost i nesavjestan rad njegovog prethodnika Kankaraša, ili možda nešto teže i ozbiljnije. U svakom slučaju, oboje je dovoljno da lokalna vlast odstupi i da se ide na nove izbore“, smatra nezavinsi odbornik Miomir Abović.

Nebojša Vukasović (SNP) obećao je da će ta partija, osim slučaja „Regent“ i gradnje puta na Luštici, insistirati i na rašćišćavanju kontroverznog posla Kankaraševe administracije sa podgoričkim „Građevinarm“ oko gradnje kompleksa na Trgu Magnolija gdje se takođe sumnja da je gradska kasa oštećena na viđe načina.

„Zašto niko ne nazove pravim imenom ono što se događa u Porto Montenegru i sutra kod Qatari Diara,a to je prevara.Oni traže dozvole za gradju hotela da bi dobili povlastice u komunalijama, a onda grade kondo-hotele koji su u suštini stambneni objekti za prodaju na tržištu. Opština je do sada bila neodgovorna i to nije spriječila, a sada joj na projektu Plavi horizont prijeti opasnost da od nenaplaćivanja komunalija za stambe izgradju pod maskom kondo –hotela, pretrpi dodatnu štetu od oko 12 miliona eura“, istakao je Ivan Starčevi iz NVO „Matica Boke“ dodavši i da ga je lično bivši čelnik „Luštice Development“ Semjuel Mejer obavijestio o „megalomanskim zahtjevima Opštine Tivat kada je u pitanju projektivanje saobraćajnice u kompleksu Luštica Bay a koju je trebalo da gradi „Orascom“. Ta obaveza sada je prebačena Opštini Tivat, na čemu insuistira i Vlada Crne Gore.

Opština da ne troši 11 miliona na "Orascomov" put

Opozicija je zatražila i usvajanje deklaracije u lokalnom parlamentu da Opština do kraja ovog skupštinskog mandata, neće ni na koji način finasirati izgradnju puta Solila – granica sa Herceg Novim na Luštici, za potrebe „Orascomovog“ projekta Luštica bay.

„Kako vladajuća koalicija u svom predizbornom programu 2012 ni jednom nije pomenula ovaj preskupi projekat od oko 11 miliona eura, niti je ikada za protekle tri godine pominjala da će ga Opština u ovom mandatu finasirati, iznenadno ulaženje u ovako skupu investiciju u posljednjoj godini mandata, ne može se nazvat drugačije nego teškom političkom prevarom birača i potpunim obesmišljavanjem izbornog procesa“, kazao je Arsić dodajući da je sa strane Tivta, više nego dovoljni doprinos za realizaciju ovog projekta, ekspropijacija oko 50 hiljada kvadrata zemljišta za izgradnju ovog puta, što je Opština o svom trošku već odradila.

Opozicija i NVO sektor predložili su da se sporni novi put gradi sredstvima koje Vlada dobija od „Orascoma“ na ime zakupnine zemljišta u Luštica bay kompleksu.

Brajković: Nema pravnog osnova za prijavu protiv Kankaraša

Iako su njegove kolege iz opozicije tvrdile da je bio uz njih do pred sam početak konferencije za štampu, predsjendik OO NOVE Rato Brajković iznenađujuće je odbio da potpiše dokument sa zajedničkim zahtjevima.

Brajković

„Slažem se sa svim zahtjevima izuzev tačke 4 (podizanje krivične prijave protiv Kankaraša prim.aut.) koja prejudicira nalaz komisije čije formiranje tražimo i izriče teške kvalifikacije za koje mislim da nemaju utemeljenje u pravnoj dokumentaciji“, obrazložio je naknadno svoj postupak Brajković koji je isto ponovio i na pitanje „Vijesti“ da li to znači da smatra da su komunalije za „Regent“ i „Kseniju“ dobro obračunate i naplaćene.

Kankaraš: "Regent" zvanično nije ni kondo hotel

Kankaraš je iznenada, dva sata nakon opozicije, održao konferenciju za novinare istakavši da su spone komunalije „obračunate i naplaćene u skaldu sa zakonom i opštinskom odlukom“.

„Direktorat za kategorizaciju Ministarstva održivog razvoja i turizma 30. jula ove godine utvrdio da “Regent” nije kondo hotel jer svi vlasnici apartmana nisu sklopili ugovor sa menadžmentom hotela, te da od toga vremena teče njihova obaveza da plate komunalije. Po zakonu o turizmu apartmani kondo hotela sa najmanje 4 zvjezdice pojedinačno se upisuju u zemljišne knjige, a komunalije su shodno skupštinskoj odluci za hotel, umanjene 80 odsto. Tu nema nikakvih kriminalnih radnji, a moji saradnici su obračunali komunalije u skladu sa skupštinskom odlukom i važećim zakonima. Donijeli smo skupštinsku odluku da se svi hoteli sa 4 i 5 zvjezdica oslobađaju komunalije 80 odsto”, istakao je Kankaraš, dodajući da “Regent” suštinski nije čak ni kondo-hotel jer je “očigledno da apartmani koji su prodati pojedincima, ti pojedinci nijesu htjeli da sklope ugovor sa upravljanje sa menadžmentom hotela.”

“ Pojedinci nijesu htjeli da 10 mjeseci njihov apartman bude korišćen u komercijalne svrhe. Tog momenta oni su stekli uslove da ne budu kondo hotel, od tog momenta teče njihova obaveza da nadoknade komunalije prema važećim cijenama”, objasnio je on.

Kankaraš je najavio da će preduzeti sve zakonom dozvoljene mjere kako bi zaštitio svoj, integritet porodice i svojih nekadašnjih saradnika.

"Ovo ne vidim da je problem ni pravne prirode ni kriminalnih radnji, nego ličnih emocija ili nečega drugog”, smatra bivši gradonačelnik.

Bonus video: