Uz svađu odbornika usvojen budžet Glavnog grada za 2015.

Aleksandar Sekulić (DF) tražio je od Stijepovića da, s obzirom na ranije obećanje, javno da svoj broj telefona, istakavši da mu garantuje da će mu se javljati mnogi, koji imaju probleme zbog vlasti i zato što su nedvosmisleno podržavali opoziciju
0 komentar(a)
SO Podgorica, Foto: Boris Pejović
SO Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2014. 19:57h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SDP-LP-BS-HGI usvojili su nakon višesatne rasprave budžet Glavnog grada za 2015. godinu, u iznosu od 49.032.390 eura.

Protiv su glasali odbornici DF-a, SNP-a i Pozitivne. Rasprava, i uz međusobne uvrede pojedinih odbornika, vodila se zbog izgradnje gradskog pozorišta.

Slaviša Čurović (DF) je ocijenio da 5,9 miliona eura, planiranih za kulturu, predstavljaju ponos svake vlasti, ali da nakon odbijanja za plate zaposlenih u javnim ustanovama, ni jedan odsto ne ostaje za programe.

"Ne mogu da vjerujem da za zarade ide deset puta veći iznos nego za programe... Ako napravite pozorište za sedam miliona, ja neću nikad više stati na scenu. Pozorište je skupa igračka. Podgorica od 1951. nema pozorište...a Paraćin, koji je sinonim za provinciju, ga ima", kazao je Čurović.

On je, aludirajući na odbornika DPS-a Branislava Popovića, kazao da je prvi put bilo da neki glumac glasa protiv izgradnje pozorišta, istakavši da je to isto kao da ljekar glasa protiv izgradnje bolnice.

Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je, braneći partijskog kolegu, kazao da to "nije glumac, nego Bane Popović, dobitnik najvećih državnih nagrada iz svoje struke".

"Više je dobio nagrada nego što ste vi odigrali predstava. Neće dana biti zastoja u izgradnji pozorišta zbog nedostatka novca u budžetu. Zbog procedura nakon tendera možda predviđena sredstva nećemo potrošiti...", kazao je Stijepović.

Čurović je odgovorio da mu je Stijepović privatno "čak i simpatičan", poručivši mu da mu je to posljednji put da ga vrijeđa.

"Ne ulazim u to kako ste vi završili fakultet i sa kojom ocjenom... Uđite na Gugl i vidite šta sam radio van Crne Gore, jer sam ovdje onemogućen da radim. Četiri nagrade sam odbio jer ne vjerujem u nagrade...Vi koji ih volite, dijelite ih među sobom", kazao je Čurović.

Nakon izjave Božidara Markuša (DPS) da i "budala ponekad misli da sa drugima nešto nije u redu", burno je reagovala Azra Jasavić (Pozitivna), istakavši da se odbornicima opozicije niko neće obraćati tako.

"Molim da nas zaštitite od uvredljivih iskaza odbornika vlasti. Čuli smo da nam gradonačelnik drži lekcije ko je kakav glumac, ali nećemo dozvoliti da nam držite lekcije iz morala i etičnosti", kazala je Jasavić, obraćajući se predsjedniku Skupštine Đorđu Suhihu.

Zaštitu je tražio i Nermin Abdić (DPS) za partijske i koalicione kolege, tvrdeći da kao ljekar, "vidi da ima dosta nervoze, te da mu Suhih, koji je takođe ljekar, pomogne da naprave neki stručni kolegijum na tu temu".

"Ko ste vi da, kao ortoped, pozivate na psihijatrijske opservacije", kazala je Tamara Bajić (Pozitivna).

Odbornici SNP-a napustili salu, odbijeni im svi amandmani

Odbornici SNP-a su napustili sjednicu nakon usvajanja budžeta. Skupština je odbila i četiri amandmana odbornika SNP-a.

Odbijen je predlog odbornika SNP-a da se u dnevni red po hitnom postupku uvrste odluke o formiranju komisije za provjeru zakonitosti, uspješnosti i transparentnosti raspolaganja imovinom Glavnog grada i stavljanju van pravne snage odluke Skupštine o utvrđivanju KAP-a biznis zonom.

Vladimir Čađenović (SNP) je kazao da sumnjaju da je Skupština dovela u privilegovan položaj kupca KAP-a i da ima elemenata korupcije.

Odbijen je predlog SNP-a da se ne raspravlja o izborima i imenovanjima, jer nije ispoštovano obećanje da će u upravnim odborima biti predstavnici opozicije, a podršku nije dobio ni njihov predlog o odlaganju rasprave o sudskom poravnanju grada sa firmom "Čelebić".

Stijepović da objavi svoj broj telefona

Aleksandar Sekulić (DF) tražio je od Stijepovića da, s obzirom na ranije obećanje, javno da svoj broj telefona, istakavši da mu garantuje da će mu se javljati mnogi, koji imaju probleme zbog vlasti i zato što su nedvosmisleno podržavali opoziciju.

Momčilo Vujošević (DPS ) je kazao da je pozitivno što troškovi za administrativni materijal, reprezentaciju i gorivo bilježe pad u odnosu na 2014. Istakao je da bi posebno pozitivan rast od 7,57 odsto za kapitalne izdatke, trebalo da omogući da se zgrada parlamenta i za stanovanje završe 2015.

Bonus video: