Novi saziv SO Herceg Novi najkasnije do 13. januara

Ukoliko do dogovora o postizbornoj koaliciji ne dođe i bude se moralo opet na izbore, oni bi mogli biti održani tek za pola godine
129 pregleda 2 komentar(a)
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
izbori Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 18.12.2014. 14:52h

Najkasnije do 13. januara na sjednici SO Herceg Novi moraju biti potvrđeni mandati odbornika osvojeni na izborima 14.decembra, kazao je sekretar SO Milovan Benderać.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, rok da Skupština počne da funkcioniše je 6 mjeseci, što je ujedno i rok da učesnici izbora dogovore formiranje nove gradske vlasti.

Sjednicu na kojoj će biti potvrđeni mandati osvojeni na vanrednim lokalnim izborima u Herceg Novom treba da sazove dosadašnja predsjednica Skupštine Danijela Đurović. Nakon izvještaja Opštinske izborne komisije o broju osvojenih mandata i imenima odbornika u novom sazivu, odbornici bi trebalo da izaberu predsjednika nove Skupštine.

U slučaju nefunkcionisanja Skupštine opštine, Vlada Crne Gore će upozoriti Skupštinu i dati određeni rok da počne sa radom, a ako to ne bi bilo ispoštovano, došlo bi do raspuštanja Skupštine.

Ako do raspuštanja dođe, funkciju skupštine do njenog konstituisanja vrši odbor povjerenika, koji imenuje Vlada, stoji u članu 125. Po ovom računu, ukoliko do dogovora o postizbornoj koaliciji ne dođe i bude se moralo opet na izbore, oni bi mogli biti održani tek za pola godine.

Prema dosadašnjim izjavama političkih aktera, taj scenario nikome ne odgovara.

Podsjećamo da na ozborima održanim 14. decembra nijedna partija, koalicija ili udruženje građana nisu osvojili apsolutnu većinu i ne mogu samostalno formirati vlast. Zato slijedi vrijeme pregovora o formiranju vlasti.

Hercegnovska Opštinska izborna komisija potvrdila je danas zvanično rezultate glasanja na vanrednim izborima održanim 14. decembra.

Najviše mandata pripalo je Demokratskoj partiji socijalista - 13, Udrudruženje građana Izbor dobilo je 9, Koaliciji „Sačuvajmo Novi za dobro Novog“ osam, i po dva odbornička mandata dobili su Socijaldemokratka partija i udruženje građana Novska lista.

Bonus video: