Pozitivna predstavila Manifest za novi početak

Iz te partije su poručili da je njihovo trajno opredjeljenje mirna i demokratska smjena vlasti, da država mora biti iznad i prije svake partije, da vlast mora biti smjenjiva i da mir i stabilnost ne smiju biti ugroženi
20 komentar(a)
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 18.12.2014. 12:16h

Pozitivna Crna Gora je stabilna partija, koja sa novim ljudima i partijskom infrastrukturom kreće u novi početak, poručili su danas iz te stranke. Politički direktor Pozitivne, Aleksandar Ražnatović, predstavio je, na konferenciji za novinare, Manifest Pozitivne – osnove za novi početak, u kojima se navodi da je ta stranka utemeljena na idejama solidarnosti i društva jednakih šansi.

Iz te partije su poručili da je njihovo trajno opredjeljenje mirna i demokratska smjena vlasti, da država mora biti iznad i prije svake partije, da vlast mora biti smjenjiva i da mir i stabilnost ne smiju biti ugroženi. „Ova vlast nema viziju kako da zemlju izvede na pravi put. Ona je okrenuta sebi, svojim privilegijama, zaslijepljena sopstvenim interesima, dezorjentisana svojom bahatošću. Ona ne može da odgovori izazovima vremena koje je pred nama“, naveo je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, cilj Pozitivne je da ojača demokratiju u Crnoj Gori. „Demokratija počinje i završava se voljom naroda. Jedan od osnovnih principa na kome počiva demokratski poredak jeste princip smjenjivosti vlasti. Drugim riječima, smjenom vlasti u Crnoj Gori, svaki građanin jača demokratiju u našoj zemlji“, kazao je Ražnatović.

Iz Pozitivne su poručili vladajućim partijama da je referendum za nezavisnu Crnu Goru održan 2006. Godine, sa poznatim ishodom. „Neka vladajuće partije ne brane samostalnost Crne Gore, zato što ona nije ni ugrožena. A i ukoliko ona treba da se brani, neka budu uvjereni da ćemo je mi braniti mnogo bolje i efikasnije nego što to oni čine“, navodi se u Manifestu. Pozitivna se, kako se navodi, snažno zalaže Crna Gora bude clanica Evropske Unije i NATO-a, ne zato što je to samo po sebi cilj, već zato što je to jedini pouzdani garant trajnog uspostavljanja evropskih vrjednosti, bogatog društva i opšte stabilnosti i sigurnosti.

„To je civilizacijski krug kome smo pripadali i kojem stremimo i u budućnosti. Moramo da težimo uspostavljanju evropskih pravila u našoj ekonomiji. Naš odbrambeni i obavještajni sistem mora biti utemeljen na način da budu dio šireg evroatlantskog bezbjedonosnog sistema, jer je to jedini garant trajnog mira i stabilnosti“, kaže se u Manifestu. Iz Pozitivne su ocijenili da crnogorsko duštvo "pati" zbog kriminala koji se ne kažnjava, nepotizma koji se prećutkuje, protekcionizma koji nas opterećuje, organizovanog kriminala „o kome se samo šuška“. U toj partiji smatraju da je jedini pravi odgovor na tu tešku situaciju uspostavljanje sistema pune vladavine prava.

„Svi građani moraju biti jednaki pred zakonom. Svakom investitoru mora biti garantovan identičan ekonomsko-pravni ambijent. Nijednom obliku kriminala ne smije biti dozvoljeno da se ukorijeni“, kaže se u Manifestu Pozitivne. Iz te partije su poručili da se mora vratiti solidarnost kao osnovni princip na kome počiva socijalna pravda i da se u obrazovanju i zdravstva moraju sprovesti temeljne i suštinske reforme. „Crnu Goru mogu učiniti bogatom samo njeni građani, nijedna vlast ne smije biti trajna, ali Crna Gora mora biti vječna. To je moguće samo na opštim postulatima i političkim principima Pozitivne“, poručio je Ražnatović.

Na pitanje sa kim će Pozitivna da se bori za ostvarenje tih principa, on je odgovorio da neće sarađivati sa partijama na vlasti. „Nećemo sarađivati sa njima, u smislu pravljenja koalicija. Znači, otvoreni smo za saradnju sa svim opozicionim partijama na principima naših programskih ciljeva“, kazao je Ražnatović. Upitan u čemu se ovaj manifest razlikuje od onog koji je donesenog kad je partija osnovana, on je rekao da se radi o novom početku stranke.

„Ovo jeste novi početak. Vraćamo se na neki period koji je bio prije dvije godine, kada smo osnivali stranku. Kada se radi o principima, to je taj put, a novi početak znači – novi ljudi i nova partijska ifrastruktura“, pojasnio je Ražnatović. Na pitanje da li je Pozitivna, nakon svih „lomova“, sada stabilna partija, i da li očekuju da povrate povjerenje građana, on je rekao da to povjerenje nije izgubljeno. „Pozitivna je veoma stabilna partija, nijesmo izgubili nikakvo povjerenje. Trenutno smo posvećeni jačanju partijske infrastrukture i dolasku novih članova“, kazao je Ražnatović. Iz Pozitivne nijesu željeli da komentarišu najavljeno formiranje novih političkih subjekata, navodeći da "treba sačekati i vidjeti na šta će to da liči i kako će da izgleda“.

Bonus video: