Krivokapić: Ne vidim razlog da se ne sazove sjednica Savjeta za odbranu

Vujanović je ranije odbio predlog Krivokapića da sazove sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija i povlačenja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Bora Vučinića sa te funkcije
69 pregleda 21 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2014. 13:21h

Šef parlamenta, Ranko Krivokapić očekuje da će crnogorski predsjednik Filip Vujanović sazvati sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija i da će odluku, kako je rekao, prilagoditi poslovniku i državnom interesu.

Vujanović je ranije odbio predlog Krivokapića da sazove sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija i povlačenja direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Bora Vučinića sa te funkcije.

Vujanović je u pismu Krivokapiću naveo da nema ničeg novog što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje sjednice Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost izvijestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga. "Mi u Skupštini znamo procedure, i ako jedan od tri člana traži sjednicu po Poslovniku je obavezno da je sazove. Suštinski je važnije da se na kraju ove godine, kada se sumira sve što je urađeno, da ocijenimo dobro i loše, dobijemo pravu dijagnozu stanja", kazao je Krivokapić novinarima, poslije dodjele nagrada Siguran kompas.

On, kako je rekao, ne vidi razlog da se sjednica Savjeta ne održi. "Ne vidim razlog da se ne sastanemo i očekujem da će Vujanović prilagoditi odluku Poslovniku a, mnogo važnije, državnom intersu i potrebama Crne Gore", kazao je Krivokapić. Prema njegovom mišljenju, Vučinić je riješio jedno od najosjetljivijih pitanja u integracijama.

"Prema onome što je meni dostupno, a bilo je dosta toga, riješio je jedno od najosjetljivih pitanja u našim integracijama i tako pitanje bezbjednosti nije više prioritetno negativno već se seli na neka druga mjesta", naveo je Krivokapić. Kako je ocijenio, napredak je bio mjerljiv i važan i za to je dobio portvrdu evropskih partera.

Upitan da prokomentariše obrazloženje Vučinića da je odluku o povlačenju donio nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem, Krivokapić je odgovorio je da bi to želio da čuje na sjednici.

Na pitanje na šta je mislio kada je rekao da se dešavaju neka skretanja sa evrotalantskog puta, on je odgovorio na "iznenadno povlačenje Vučinića i još neke druge stvari". "Mislio sam na još neke stvari koje bi mogle biti u sferi donošenja odluka, koje nemaju potpunu pravnu utemeljenost", rekao je Krivokapić.

Bonus video: