Vujanović neće o Vučiniću i NATO-u

U pismu Krivokapiću, Vujanović je naveo da nema ničeg novog što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje sjednice Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost (VNB) izvjestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga
14 komentar(a)
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.12.2014. 06:23h

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović odbio je predlog šefa parlamenta Ranka Krivokapića da sazive sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost(SOB) na kojoj bi se razmatralo pitanje NATO integracija i povlačenja direktora ANB Bora Vučinića, saznaju “Vijesti”.

U pismu Krivokapiću, Vujanović je naveo da nema ničeg novog što bi u ovom trenutku opravdalo sazivanje sjednice Savjeta i da bi uskoro trebalo da se održi sjednica na kojoj bi Vijeće za nacionanu bezbjednost (VNB) izvjestilo Savjet o pitanjima iz svog djelokruga.

U odgovoru na Vujanovićevo pismo, Krivokapić se nije složio sa stavom da, od marta kada je održana posljednja sjednica Savjeta, nema ničeg novog u bezbjednosno-obavještajnom sektoru u svijetlu evroatlantskih prioriteta, a zbog kojih je i tražio sjednicu.

Krivokapić je dodao da je VNB već istekao dvomjesečni rok u kojem je, prema Zakonu o osnovama obavještajno-bezbjednosnog sektora, bilo dužno da o svom radu izvijesti Savjet.

“Krivokapić je naveo je da je razmatranje NATO agende ključni razlog, a činjenica povlačenja Vučinića, kao direktora institucije zadužene za sprovođenje reformi koje su jedan od ključnih uslova za NATO, nije irelevantna, posebno sa stanovišta doprinosa Vučinića u sprovođenju reforme i pozitivnih ocjena od strane naših partnera. Krivokapić je naglasio da bi bilo za očekivati da se uvaži njegov stav da Savjet, nakon 9 mjeseci, razmotri pitanja u vezi sa NATO agendom, posebno ako već postoji spremnost ANB-a da pripremi materijal koji će obuhvatiti aktivnosti nakon posljednje sjednice, održane 26.marta 2014. godine”, kazao je izvor “Vijesti” blizak Krivokapiću.

Krivokapić je naveo da Poslovnik o radu Savjeta predviđa da predsjednik saziva sjednice na sopstvenu inicijativu ili na predlog jednog od članova iz čega prozilazi da je predlog koji podnese član Savjeta obavezujući za Vujanovića. Da će Vujanović odbiti predlog Krivokapića praktično je ranije nagovijestio premijer Milo Đukanović.

Bonus video: