Ražnatović: Razmisliti o osnivanju regionalnog tužilaštva i suda

Ražnatović je kazao da je za Pozitivnu neprihvatljivo da se na proces suočavanja sa prošlošću gleda samo kao na obavezu u okviru Poglavlja 23
91 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Aleksandar Ražnatović, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 17.12.2014. 18:34h

Pozitivna Crna Gora smatra da treba razmišljati o osnivanju regionalnog tužilaštva i suda koji bi se bavili ratnim zločinima počinjenim na prostorima bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a koje nije procesuirao Haški tribunal.

Iz te stranke saopšteno je da su ranije ukazivali da je državno tužilaštvo moralo da unaprijedi saradnju sa Haškim tribunalom i drugim tužilaštvima u cilju istraga i rasvjetljavanja ratnih zločina, identifikovanja počinilaca tih zločina kao i utvrđivanja komandne odgovornosti.

Politički direktor Pozitivne, Aleksandar Ražnatović naveo je da je ta partija postavila pitanje ministru pravde da li Crna Gora ima i od kada kontakt osobu sa Haškim tribunalom i po kom kriterijumu je to lice izabrano.

"U najnovijem izvještaju eksperta EU o postupanju crnogorskog tužilaštva konstatuje se da se međunarodno pravo u optužnicama i presudama pominje uglavnom iz konvencija, a veoma rijetko navode konkretni izvori što dovodi u sumnju da tužilaštvo uopšte ne koristi pravne tekovine Haškog tribunal", navodi se u saopštenju Ražnatovića.

Prema njegovim riječima, iako je ministar u odgovoru Pozitivnoj naveo da je kontakt tužilac u više navrata ostvarivao neposrednu saradnju sa Tribunalom i vršio pretragu baze podataka, "ekspert EU konstatuje da nije siguran da je kontakt tužilac, koji ima šifru za direktan ulazak u bazu Tribunala, ikada išao u Hag da traži dokaze ili upotrijebio šifru".

Ražnatović je kazao da je za Pozitivnu neprihvatljivo da se na proces suočavanja sa prošlošću gleda samo kao na obavezu u okviru Poglavlja 23.

Kako je kazao, u Pozitivnoj podržavaju napore civilnog sektora čiji je cilj da Crna Gora bude efikasnija u kažnjavanju ratnih zločina, zbog čega se stranka zalaže za jaču međuregionalnu saradnju na ovom polju.

"U tom pravcu smatramo da treba razmišljati o osnivanju Regionalnog tužilaštva i suda koji bi se bavio ratnim zločinima počinjenim na prostorima bivše SFRJ, a koji nije procesuirao Haški tribunal", naveo je Ražnatović.

On je dodao da u materijalima Haškog tribunala ima dovoljno dokaza za utvrđivanje krivične odgovornosti za ratne zločine.

"Zbog čega crnogorsko tužilaštvo mora zatražiti od Haškog tribunala materijale koje može koristiti u postupku istraživanja ratnih zločina, u suprotnom mnogi od zločina mogu ostati neprocesuirani čime bi pravda bila izigrana", kazao je Ražnatović.

On smatra da je odgovornost države za počinjene zločine neupitna i da vlast treba toga da bude svjesna.

"Jer lider u regionu u pridruživanju Evropskoj uniji može biti samo ona zemlja koja je spremna da se suoči sa prošlošću i pokaže efikasnost u istragama počinjenih zločina i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou", zaključio je Ražnatović.

Bonus video: