Uskoro potpisivanje Memoranduma o saradnji između Crne Gore i Sečuana

1 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, sastanak sa Kinezim, Foto: Glavni grad
Slavoljub Stijepović, sastanak sa Kinezim, Foto: Glavni grad
Ažurirano: 15.12.2014. 13:27h

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović ugostio je danas delegaciju kineske provincije Sečuan na čelu sa zamjenikom predsjednika Stalnog komiteta Svekineskog Narodnog kongresa provincije Sečuan Žang Dongsengom.

"Predstavnici kineske delegacije, u kojoj je bio i ambasador Kine u Crnoj Gori Cui Džuavei, iskazali su posebno interesovanje za uspostavljanje saradnje između Podgorice i Sečuana, ocjenjujući da bi ona bila veoma važna za jačanje i produbljivanje saradnje na državnom nivou, imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljeske odnose između Kine i Crne Gore", saopšteno je iz Glavnog grada.

Oni su naglasili da pored dobre saranje u oblasti infrastrukture i energetike sa Crnom Gorom u narednom periodu očekuju intenziviranje saradnje i u ostalim oblastima kako bi sve više kineskih investitora dolazilo i investiralo u Podgoricu i Crnu Goru, jer bi se na taj način stvarali uslovi za otvaranje novih radnih mjesta.

"Gosti su u cilju konkretizacije buduće saradnje Podgorice i Sečuana najavili uskoro potpisivanje Memoranduma o saradnji između Glavnog grada i jedne od najrazvijernijih kineskih provincija i prenijeli poziv guvernera koji je izrazio želju da gradonačelnik Podgorice pośeti provinciju Sečuan i bude njegov gost.", piše u saopštenju.

Stijepović je tokom razgovora istakao da je Kina strateški partner Crne Gore, ali da je od posebne važnosti unapređivanje saradnje sa kineskim partnerima i na lokalnom nivou, jer postoji dosta prostora za saradnju u mnogim oblastima u okviru kojih je moguće unaprijediti kvalitet života građana.

"On je podržao inicijativu kineske delegacije o potpisivanju Memoranduma o saradnji i naglasio da će tim formalnim činom otpočeti novo poglavlje odnosa Podgorice i Sečuana koje će obilježiti još uspješnija i konkretnija saradnja na razvojnim projetima. Gradonačelnik je na kraju prihvatio poziv guvernera Sečuana da boravi u zvaničnoj pośeti toj provinciji", navodi se u saopštenju.

Bonus video: