CDT: Jasno da partije treba da dobiju novac, ali su usvojeni iznosi neprihvatljivi

Inicijalni predlog Vlade je bio 0,4% tekućeg budžeta ili 2,7 miliona eura. Taj iznos je povećan u toku rada Radne grupe na 0,5%, odnosno 3,4 miliona eura, da bi na kraju usvojili iznos na 0,6 odsto tekućeg budžeta
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Boris Pejović
Skupština, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.12.2014. 12:00h

Promjenom predloga Zakona o finasiranju političkih subjekata i izbornih kampanja (ZFPS) parlamentarne partije, su po ko zna koji put, demonstrirale političku neodgovornost i prioritet dale partijskim u odnosu na interese društva, smatra Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

"Povećanjem iznosa novca koje dobijaju za redovan rad, u posljednjem trenutku pred izglasavanje zakona, partije su poslale jasnu poruku građankama i građanima o tome šta im je bitno i kako se odnose prema resursima društva. Jasno je da partije treba da dobiju novac iz budžeta i da se i na taj način finansira razvoj demokratije, ali su iznosi tog povećanja apsolutno neprihvatljivi. Od početka procesa, odnosno inicijalnog predloga zakona, parlamentarne partije su sebi uvećale iznos koji godišnje dobijaju od države za oko 1,3 miliona eura", kazao je on.

Inicijalni predlog Vlade je bio 0,4% tekućeg budžeta ili 2,7 miliona eura. Taj iznos je povećan u toku rada Radne grupe na 0,5%, odnosno 3,4 miliona eura.

"Partijama, očigledno nije bilo dovoljno, pa su usvojile amandman kojim se iznos koji dobijaju od države povećava na 0,6% tekućeg budžeta ili preko četiri miliona eura godišnje. Pored ovoga, partije su povećale iznos novca koji dobijaju i iz lokalnih budžeta", rekao je Koprivica.

Shodno ovom zakonskom rješenju Evropska Crna Gora (DPS-SDP-LP) će, prema njegovim riječima, u 2015. godini, dobiti blizu 1,7 miliona eura za redovan rad.

"DF će dobiti preko 900 hiljada eura, SNP preko 460 hiljada, Pozitivna 380 hiljada, a BS preko 220 hiljada eura. Tri politička subjekta koja imaju po jednog poslanika HGI, Forza i Albanska koalicija dobiće po 140 hiljada eura", kazao je on.

CDT, kako je rekao, najoštrije osuđuje ovaj način trošenja ograničenih državnih resursa.

"Kad je u pitanju njihov interes partije lako pronalaze zajednički jezik, a u drugom planu je EU i NATO, izborna reforma, borba protiv korupcije ili neka druga važna tema o kojoj se partije ne mogu dogovoriti. Nadamo se da će građanke i građani znati da ovo neodgovorno ponašanje partija kazne na sljedećim izborima", rekao je Koprivica.

Bonus video: