Putinov savjetnik poziva na bojkot Crne Gore

“Gazeta” tvrdi da će u Crnoj Gori biti besplatno smješteni ranjeni pripadnici ukrajinskih snaga
63 pregleda 174 komentar(a)
Sergej Glazjev (Novina)
Sergej Glazjev (Novina)
Ažurirano: 06.12.2014. 07:29h

Ekonomski savjetnik predsjednika Rusije Sergej Glazjev optužio je Vladu Crne Goru da vodi antirusku politiku i pozvao na smanjenje broja čarter letova iz Rusije. Savjetnik Vadimira Putina je za vladin dnevnik “Rosiskaja gazeta” izjavio da Moskva treba da preorijentiše turistički protok na Krim i crnomorska odmarališta, koja nemaju ništa manje razvijenu infrastrukturu.

“Rasterećeni saobraćajni protok treba aktivirati za razvoj domaće turističke industrije, dijelom, povećati broj redovnih i čarter letova za Krim i gradove crnomorske obale”, rekao je Glazjev.

U tekstu “Zahlađenje u balkanskom ljetovalištu”, ruski dnevnik navodi da je politika premijera Mila Đukanovića posljednih godina izuzetno neprijateljska, navodeći kao primjer reklamne panoe u Podgorici sa porukom “Bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu”. Navodeći da se radi o diplomatsko skandalu, koji je izazvao negativnu reakciju ruskog MIP-a, “Rosiskaja gazeta” podsjeća da niko nije preuzeo odgovornost za njihovo objavljivanje.

Dnevnik podsjeća da je prioritet Crne Gore članstvo u NATO-u i EU, i upozorava da je zbog toga “na otpad poslato viševjekovno prijateljstvo naroda Rusije i Crne Gore i prorusko raspoloženje većine građana”. Ruski list navodi i da se Podgorica, za razliku od Srbije, pridružila sankcijama EU i SAD protiv Rusije, dok u UN nije podržala rusku Rezoluciju protiv glorifikacije nacizma i rasizma. Pozivajući se na ukrajinske medije, “Gazeta” navodi da će u Crnoj Gori biti besplatno smješteno više od sto ranjenih pripadnika ukrajinskih snaga. List upozorava da “stariji drugovi iz NATO-a” od Đukanovića očekuju da očisti zemlju od ruskog uticaja.

“Ruse odavno tiho istiskuju iz svih sfera života. Od velikih kompanija oduzimaju imovinu i preprodaju je. Tako je bilo sa željezarom u Nikšiću, KAP-om, Rudnikom boksita, sa nekoliko hotela. Ne omogućavaju im pristup državnim tenderima. Plijeni se nepokretna imovina koja pripada našim sugrađanima”, navodi se u tekstu.

Ruski dnevnik ističe da Crna Gora “današnje blagostanje umnogome duguje Rusiji”, podsjećajući da je ruski novac nakon referenduma “obezbijedio siromašnoj republici prilično ugodno postojanje”. Navodi se da su Rusi u crnogorsku ekonomiju uložili dvije milijarde eura, kroz kupovinu firmi i nekretnina. Skoro trećinu budžeta, navodi “Gazeta”, formiraju prihodi od ruskih turista, pojašnjavajući da je prošle godine 300.000 turista u državnu kasu dodalo skoro pola milijarde eura. List ističe da Maksim Kiseljov, jedan od autora rada “Crna Gora: cijena evrointegracija”, smatra da su se proruske snage na vlasti našle u apsolutnoj manjini. “Nezadovoljstvo stanovništva politikom Đukanovića raste i sasvim je moguće da će sličan “ekonomski” odgovor Rusije pomoći da se prekine taj vještački politički disbalans”, kazao je on.

Bonus video: