Na ulice se ne ide bez plana

Uljarevićeva smatra da je pozivanje na proteste dio političke taktike, ali i opipavanje terena
60 pregleda 67 komentar(a)
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, DF, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Andrija Mandić, Nebojša Medojević, DF, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2014. 19:25h

Ukoliko za proteste nema jasnog razloga i zahtjeva koji mobilišu građane, najavljeni protesti mogu da se vrate kao bumerang onima koji ih iniciraju, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Funkcioneri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Nebojša Medojević u više navrata najavljivali su ulične proteste, pozivajući ostatak pozicije da im se priduži.

Mandić je kazao da je uvjeren da su sazreli uslovi da se izađe na ulice i promijeni vlast, jer "demokratska pravila ne daju rezultate u borbi na državnom nivou".

Njihov kolega iz Fronta Goran Danilović, sa druge strane, pozvao je na ujedinjenje opozicije, što je podržao i nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Uljarevićeva smatra da je pozivanje na proteste dio političke taktike, ali i opipavanje terena.

Daliborka Uljarević

“Sa jedne strane, pozivanje na proteste usmjereno je ka održavanju pozicije i strukture DF-a kao ubjedljivo najače opozicione strukture od koje bitno zavisi i način i karakter opozicionog djelovanja. Ali, sa druge strane, ako se stvarno želi ući u priču o organizovanju protesta to zahtjeva veliku organizaciju i široku koordinaciju, sa jasnim razlogom i zahtjevima koji mobilišu građane, da bi se na kraju ostvario potreban rezultat. Ukoliko toga nema, protesti se mogu vratiti kao bumerang onima koji ih iniciraju”, rekla je Uljarevićeva, navodeći da niko ne može znati pravi trenutak za proteste, ali da je jasno da se neke stvari moraju poklopiti. “Prije svega, poruka koja pogađa u centar i mobiliše građane, a drugo jaka i operativna organizacija”.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) su pozvali lidera DF-a Miodraga Lekića da organizuje sastanak na kojem bi ih upoznao sa inicijativom.

“Jedino se logičnim nameće potreba da nas Lekić, na sastanku koji bi organizovao, upozna sa svojom inicijativom, što naravno uključuje i osnovne elemente, kao što su način organizacije i ciljevi koje namjeravamo postići protestima“, naveli su iz Medijskog centra SNP-a.

U partiji Srđana Milića su kazali da, zbog značaja pitanja, očekuju da se sastanak organizuje u narednih nekoliko dana. U Pozitivnoj Crnoj Gori ističu da su iz medija saznali za protest, ter da na tu temu nije bilo međustranačke komunikacije.

“Naravno, radi se o legitimnom političkom obliku borbe i pokušaju ostvarenja političkih interesa Nove srpske demokratije. Uz dužno uvažavanje naših opozicionih kolega, moram podsjetiti da se bitno razlikujemo kako ideološko-politički, tako i po načinu borbe za ostvarenje političkih ciljeva”, rekao je šef poslaničkog kluba Pozitivne Goran Tuponja.

Vlast se svađa i pregovara, opozicionari još bez rješenja

Uljarevićeva je kazala da na političkoj sceni trenutno postoji više ponuda nego političkih aktera. “Vladajuća koalicija se istovremeno i “svađa” i pregovara o revidiranom koalicionom aranžmanu, dok opozicione strukture istovremeno pozivaju na proteste, predlažu jedinstvo opozicije i izlaze na lokalne izbore. Građanima zaista nije lako jer se politički sistem nalazi u blokadi”, rekla je ona.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić smatra da je zajedničko djelovanje opozicije potrebno, ali da prvo treba definisati u kojoj formi bi se to realizovalo.

Bonus video: