Veća transparentnost i kontrola finansiranja političkih subjekata

Na pripremi ovog zakona radila je Radna grupa, ali se predstavnici opozicije nijesu saglasili sa pojedinim odredbama koje je predložila vladajuća koalicija
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.11.2014. 13:33h

Veća transparentnost i kontrola finansiranja političkih subjekata i predizbornih kampanja predviđena je novim zakonom, čijom primjenom će, kako je obrazloženo, biti ispunjene i mjere iz Akcionog plana za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Predlog zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji će sjutra razmatrati Zakonodavni odbor, predložili su poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokratske partije, Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative.

Na pripremi ovog zakona radila je Radna grupa, ali se predstavnici opozicije nijesu saglasili sa pojedinim odredbama koje je predložila vladajuća koalicija.

Osnovne odredbe obuhvataju obveznike primjene zakona, izvore finansiranja, definisanje javnih i privatnih izvora finansiranja, korišćenje i prava na budžetski novac i sredstava iz privatnih izvora.

„Zakonom će biti riješeno i pitanje institucionalnog okvira, odnosno obezbjeđivanja efikasne kontrole (monitoringa) nad finansiranjem političkih subjekata i izbornih kampanja“, kaže se u obrazloženju.

Politički subjekti su, kako se navodi, političke partije, koalicije, grupe birača i kandidati za izbor predsjednika Crne Gore, dok je izborna kampanja definisana kao skup aktivnosti političkog subjekta od dana raspisivanja do proglašenja konačnih rezultata izbora.

Zakon su predložili poslanici Milutin Simović, Branko Čavor, Draginja Vuksanović, Suljo Mustafić i Ljerka Dragičević.

Bonus video: