Lukovac: Ruska nota je pritisak na nas

Dobro je da je odgovor MVPEI ambasadi Rusije bio smiren i odmjeren, kazao je Lukovac
61 pregleda 0 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.11.2014. 07:55h

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, ocijenio je da nota koju je ruska ambasada u Podgorici uputila Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) predstavlja svojevrsni pritisak Rusije na Crnu Goru.

Ruska ambasada uputila je notu zbog reklamnih panoa sa porukama "bolje banana u ruci nego ruska čizma na vratu".

Lukovac je kazao da slanje note zbog plakata koji ne predstavljaju zvanične stavove Vlade nije uobičajena diplomatska praksa.

"Nije uobičajeno da se za takve natpise ili bilborde, koji izvjesno nisu akti vlasti, šalju zvanične protestne note. Stoga se to može ocijeniti kao javno iskazano nezadovoljstvo, pa i pritisak", rekao je Lukovac za "Viijesti".

Iz resora Igora Lukšića su kazali da je ministarstvo, kao odgovor, uobičajenom diplomatskom komunikaciom, uputilo notu ambasadi Rusije u Crnoj Gori i naglasilo da poruke ovakvog sadržaja smatra “apsolutno neprihvatljivim”.

"I da one ni na koji način ne odražavaju vrijednosti i prioritete naše vanjske i unutrašnje politike. Rusiju smatramo prijateljskom i partnerskom državom sa kojom želimo da nastavimo tradicionalno dobre i sadržajne odnose" naveli su ranije iz MVPEI, što je Lukovac pohvalio.

"Dobro je da je odgovor MVPEI bio smiren i odmjeren", kazao je Lukovac. Iako su se reklamni panoi sa spornim porukama na podgoričkim ulicama pojavili prije 10 dana, za njih još uvijek nijedna organizacija nije preuzela odgovornost.

Bonus video: