Milić predsjednik SNP-a, Bečić: O tome su odlučili centri moći van partije

Pravo glasa imalo je 526 delegata partije, od čega je glasalo njih 494. Srđan Milić je osvojio 273 glasa, Aleksa Bečić 141, dok je za Aleksandra Damjanovića glasalo 80 delegata
365 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2014. 19:49h

Aktuelni lider Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić pobijedio je u izboru za predsjednika partije i osvojio treći mandat već u prvom krugu glasanja.

Pravo glasa imalo je 526 delegata partije, od čega je glasalo njih 494. Srđan Milić je osvojio 273 glasa, Aleksa Bečić 141, dok je za Aleksandra Damjanovića glasalo 80 delegata.

"Nema nijednog pobjednika, ima samo onih koji su dobili veći broj glasova. Svi smo jedno, svi smo SNP. Ne želim da vidim nikavu euforiju, želim samo da vidim sve one koji su nas kritikovali. Želim da se zahvalim predsjedniku Opštine Berane Dragoslavu Šćekiću za sve ono što je uradio. Prvo svojom pobjedom u martu, a onda organizacijom ovakvog kongresa u ovom gradu. Kongres koji može biti za primjer svima u Crnoj Gori. Ne može nas niko posvađati, ne može nas niko uništiti jer mi imamo vjeru u ono što je vizija. Imamo san da Crna Gora bude domovina svih građana", kazao je Milić nakon glasanja.

Da pobjeda Milića nije pobjeda pojedinog kandidata, već pobjeda partije, kazao je i Damjanović, dodajući da "s obije noge stoji čvrsto u SNP".

"Nema pobjednika samo onog ko je dobio najveći broj glasova, a to je dosadašnji predsjednik Srđan Milić i ja sam mu čestitao. Ja sam sa čvrsto sa obije noge u SNP-u. Pred nama su velike obaveze. Ovo što smo imali na kongresu, a to je praznik demokratije, treba da pretočimo u političku akciju. Predstoje nam izbori u Herceg Novom i brojne obaveze, kako bi smo dali doprinos promjenama u Crnoj Gori, prije svega promjeni vlasti. Zadovoljan sam rezultatima i hvala svim onima koji su me glasali i koji me nisu glasali. Svi smo mi SNP, ne bih dijelio glasove na jedne i druge. Tu sam, radiću kao i do sada i još više, za dobro SNP i Crne Gore", rekao je Damjanović.

Aleksa Bečić je nakon što su saopšteni rezultati izbora, kazao da je ovo posljednji put da bude poražen na ovaj način, te da o predsjedniku SNP odlučuju, kako je dodao, "centri moći van partije".

"Ja sama danas rekao da ako budem izabran zalagaću se da ubuduće svi članovi partije direktnim izborom biraju predsjednika partije. Rekao sam i bi cilj kongresa trebao da bude da izrazi volju na desetine hiljada članova i simpatizera širom Crne Gore. Ne želim da govorim o sebi i budem subjektivan, ali pozivam građane neka oni zaključe da li je ovakav epilog rezultat onoga što je glas naroda i volja članova i simpatizera, ili možda finiš jedne brutalne medijske i internet kampanje protiv mene koja je vođena iz centara moći izvan SNP-a. Sa zadatkom da onemoguće moj izbor za mjesto predsjednika, zbog jedne koncepcije koja ugrožava aktuelnu vlast i koja je vizija promjena u Crnoj Gori. Ali ovo je prvi i posljednji put da budem pobijeđen uz pomoć centara moći koji su izvan SNP-a. Da li će sačuvati jedinstvo SNP-a? Ja sam od sjutra na raspolaganju da idem u Herceg Novi i da pružim bezrezervnu podršku u susret izborima, kako bi pokazali našu snagu i sačuvali Herceg Novi. Poslije jedne naporne godine idu novogodišnji praznici. Daćete mi za pravo da malo predahnem, a onda nova godina, nova nafaka", kazao je Bečić.

U toku izbora, prema onome što se moglo čuti od nekih učesnika kongresa, nije bilo većih tenzija među pristalicama kandidata za predsjednika SNP-a.

Prvi krug glasanja je počeo nakon izlaganja delegata, među kojima je, kako saznaju "Vijesti", bilo onih koji su aktuelnog predsjednika Srđana Milića optuživali za loše vođenje partije, kao i onih koji su tvrdili da je Aleksa Bečić jedini koji može povesti partiju pravim putem.

Sva tri kandidata su u svojim desetominutnim izlaganjima kazali da će prihvatiti izborni rezultat i čestitati pobjedniku, te da će učiniti sve da se očuva jedinstvo u partiji.

Kongres koji se održava u Beranama, počeo je intoniranjem instrumentala državne himne, nakon čega je Milić pozdravio delegate i goste kongresa.

Kongres se održava u Centru za kulturu, čija velika sala je za ovu priliku preuređena u boje trobojke. Sala je bila tijesna da primi sve koji su željeli da prisustvuju otvorenom dijelu kongresa.

Prije ulaska u salu Milić je za Portal Vijesti rekao da mu je drago što su danas svi u Beranama i da nema razlika i podjela.

"Drago mi je da su danas svi u Beranama, na kongresu SNP-a koji mora da pokaže svoje puno jedinstvo. Ko god bude izabran za predsjednika mora da poštuje ono što su statut i program partije, svih u jednoj kući a ta kuća se zove SNP. Moramo iz sale izaći zajedno, shodno onome što su nas učile generacije prije nas koje su bile u SNP-u. Nema razlika, nema podjela. Idemo svi zajedno naprijed", rekao je Milić.

Aleksa Bečić je prije početka kongresa samo kratko kazao da je optimista.

"Sportisti su uvijek optimisti", rekao Bečić.

Treći predsjednički kandidat Aleksandar Damjanović izrazio je očekivanja da će SNP ostati jedinstven nakon kongresa na kojem po prvi put ima više kandidata za predsjednika.

Osim Milića koji je kratko govorio u pozdravnoj riječi, kongres su pozdravili i zamjenik predsjenika SPS-a Žarko Obradović, potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, direktor DPS-a Tarzan Milošević, potpredsjenik SDP-a Rifat Rastoder, član predsjedništva BS Orhan Šahmanović, potpredsjednik Pozitivne Goran Tuponja, potpredsjednik Liberalne partije Zdravko Šoć, sekretar Crnogorske demokratske unije Dragutin Martinović i predsjednik Partije za Gusinje dr Rusmin Laličić.

Lider DF Miodrag Lekić je poslao telegarm u kome se izvinio što nije mogao da prisustvuje kongresu zbog obaveza u inostranstvu.

Među gostima kongresa bili su i predstavnici Mitropolije SPC, Eparhije budimljansko nikšićke i Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Nakon pozdravnih govora data je pauza, a u nastavku je počeo radni dio kongersa koji je zatvoren za medije.

Galerija

Bonus video: