Krivokapić: Postoji opasnost da države postanu kao korporacije

6 komentar(a)
Ažurirano: 22.11.2014. 08:05h

Predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić sastao se juče sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Sam Kutesom u sjedištu UN u Njujorku.

Krivokapić, predsjednik Interparlamentarne unije Saber Chowdhury i pomoćnik generalnog sekretara UN-a Tomas Gas, zatvorili su godišnje saslušanje u UN koje je održano u sjedištu UN 19. i 20. novembra u Njujorku.

"Saslušanje je bilo posvećeno ciljevima održivog razvoja nakon 2015. Učesnici su izrazili zadovoljstvo što će zaključci sa ove konferencije biti uključeni u razvojne ciljeve UN nakon 2015", navodi se u saopštenju iz kabineta predsjednika skupštine.

Krivokapić i Kutes su razgovarali o planovima zemalja članica na ispunjavanju Milenijumskih ciljeva nakon 2015, kao i jačanju agende za održivi razvoj, naročito u uslovima jačanja političke i ekonomske nestabilnosti.

Iz kabineta predsjednika Skupštine je saopšteno da su naglasili da je jačanje saradnje međunarodnih organizacija od presudne važnosti, posebno u Ukrajni, gdje su i UN i OEBS stalno prisutne, kako bi zajednički pomogli građanima.

"Tokom izlaganja, Krivokapić je naglasio da parlamenti moraju imati jaču konsultativnu i nadzornu ulogu, naročito u novim demokratijama, jer postoji opasnost, naročito u uslovima još sveprisutne ekonomske krize, da države postanu kao "korporacije", i da politička elita brani interese finansijskog kapitala, kompanija, lobista više nego što predstavlja snažnog predstavnika svojih građana", ističe se u saopštenju.

Krivokapić je razgovarao sa Chowdhuryjem o jačanju uloge parlamenata, ali i neophodnosti jačanja parlamentarnih dimenzija međunarodnih organizacija. Chowdhury je izrazio veliko zadovoljstvo što je Skupština Crne Gore posljednjih godina uspjela da se izbori za svoju jaču ulogu.

Tokom posjete Njujorku Krivokapić se sreo i sa Jens Toyberg Frandzenom, pomoćnikom generalnog sekretara UN za politička pitanja, kao i sa Ivanom Šimunovićem, pomoćnikom za ljudska prava, sa kojima je razgovarao o radu Bečke grupe PS OEBS-a i o zajedničkim aktivnostima UN i OEBS-a u narednom periodu.

Galerija

Bonus video: