DPS sa lažnih donacija prešao na keširanje

MANS traži od Katnića da ispita finansiranje izbornih kampanja Demokratske partije socijalista iz crnih fondova
13227 pregleda 22 komentar(a)
Smanjili troškove za predsjedničke izbore: Slavlje u Đukanovićevom štabu, Foto: Savo Prelević
Smanjili troškove za predsjedničke izbore: Slavlje u Đukanovićevom štabu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2019. 19:20h

Do parlamentarnih izbora 2016. vladajuća Demokratska partija socijalista je novac iz takozvanih crnih fondova ubacivala u legalne tokove tako što su stranački funkcioneri istovremeno uplaćivali gotovinu u istim poslovnicama širom Crne Gore. Nakon toga se, međutim, prešlo na keširanje na ruke, pokazuju podaci MANS-a.

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović Marković rekla je da je to posao za specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića, koji treba da ispita finansiranje te partije.

Dvije nedjelje nakon početka afere “koverta” i sumnji u nezakonite donacije, te priznanja lidera DPS-a Mila Đukanovića da su možda malo kršili zakon, juče se oglasila Agencija za sprečavanje korupcije, navodeći da je za njih sve po zakonu.

Pozivajući se na zvanične podatke iz finansijskih izvještaja DPS-a, Ćalović Marković za “Vijesti” kaže da su u toj partiji novac iz crnih fondova ubacivali u legalne tokove fiktivnim donacijama i plaćanjem u gotovini. Ona tvrdi da su praksu i strategiju fiktivnih donacija promijenili nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada su na vidjelo izašli podaci o zloupotrebama.

“Ranije su novac iz crnih fondova ubacivali kroz fiktivne donacije na njihov račun, a nakon što je MANS to otkrio počeli su da prikazuju manje troškove od realnih što pokazuju zvanični podaci. Suštinski su novac iz crnih fondova davali u gotovini i to je razlika u odnosu na ono što su zvanično pokazali. To je put za SDT i finansijsku istragu jer njemu moraju dostaviti svu dokumentaciju. SDT na osnovu njih ima puno potencijalnih svjedoka i vrlo lako može da vidi šta se suštinski dešavalo i na koji način je novac opran novac i ubačen u legalne tokove”, kazala je ona.

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević nedavno je izjavio da je dao 200 hiljada dolara kao donaciju DPS-u uoči parlamentarnih izbora, ali njegovo ime se ne pominje među donatorima u finansijskom izvještaju te partije.

On je optužio predsjednika DPS-a da je uoči izbora biznismenima određivao tarife za finansiranje kampanje vladajuće partije.

Đukanović je potvrdio da je Knežević pomagao partiju, ali nije želio da kaže o kojoj sumi je riječ.

Đukanović je odbacio optužbe da je tražio od biznismena da pomažu DPS, ali je potvrdio da su neki pokazivali interesovanje da daju novac.

Ćalović Marković tvrdi da su u DPS-u do parlamentarnih izbora prijavljivali precijenjene prihode, koji podrazumijevaju uplate na račun partije. Novac iz crnih fondova je, tvrdi ona, u legalne tokove ubacivan tako što su stranački funkcioneri istovremeno uplaćivali gotovinu u istim poslovnicama širom Crne Gore.

Ona je podsjetila da su istraživanja MANS-a pokazala da su novac uplaćivali i socijalni slučajevi, kao i da su sve uplate preko žiro-računa išle isključivo preko Prve banke koja je u vlasništvu brata predsjednika DPS-a Aca Đukanovića.

Sudeći prema podacima iz izvještaja DPS-a koji su dostavljeni ASK, u vladajućoj partiji su od prošle godine prestali da plaćaju posmatrače na biralištima, a značajno su smanjeni troškovi prevoza, medijskog predstavljanja i promotivnih skupova.

Tako je na parlamentarnim izborima 2016. za predstavnike na biralištima potrošeno 52.713 eura, dok na predsjedničkim i lokalnim izborima u 12 opština prošle godine nije dat ni cent. Prema podacima Državne izborne komisije (DIK) vladajuća partija imala je predstavnike na svim biračkim mjestima.

“Da li je moguće da su svi ti ljudi odjednom počeli volonterski da prate izbore i da im stranka nije platila bar sok i sendvič? Tužilac i čelnici ASK mogu da ih pozovu i pitaju da li su dobili novac na ruke”, tvrdi Ćalović Marković.

Prema podacima iz finansijskih izvještaja u DPS-u su od prošle godine značajno smanjili i troškove promotivnih skupova, pa je na predsjednčkim izborima za tu namjenu izdvojeno 77.589 eura, dok je tokom parlamentarnih izbora potrošeno 279.817 eura. Na lokalnim izborima u 12 opština potrošeno je 25.685, od čega je samo u Podgorici 8.700.

Podsjećajući da je predsjednička kampanja sprovođena u svim gradovima, Ćalović Marković upozorava da smanjeni troškovi ukazuju na moguće zloupotrebe.

“Nadležni bi trebalo da provjere da li su firme koje su DPS-u npr. iznajmljivale sale ili ozvučenje smanjile cijene usluga ili im je neko dao novac koji nije potvrđen računima. Slično je i sa troškovima prevoza koji su sa 24.655 eura na parlamentarnim izborima tri puta smanjeni na predsjedničkim, dok na lokalnim u tu svrhu nije utrošen ni cent. To ukazuje na zloupotrebe”, istakla je ona.

ASK: Nismo našli sporne donatore

Iz ASK su kazali da na izbornim i redovnim računima DPS-a od 2016. godine nijesu evidentirana lica koja su finansirala taj politički subjekt na godišnjem nivou u iznosima koji prelaze zakonske limite.

Navodi se da je Agencija od početka 2016. osam puta sprovela terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju DPS-a, ali da nijesu utvrđene nepravilnosti.

"Na izbornim i redovnim računima DPS-a u navedenom periodu nijesu evidentirana ni lica koja su finansirala taj politički subjekt na godišnjem nivou u iznosima koji prelaze zakonske limite, pa nije bilo zakonskog osnova za pokretanje prekršajnih postupaka zbog kršenja zakona”, kazali su iz ASK.

Oni su rekli da su izvještaji svih političkih subjekata o prikupljenim i utrošenim sredstvima, kao i izvještaji Agencije o izvršenoj kontroli i nadzoru objavljeni i dostupni javnosti. Tužilaštvo, kako su kazali, vodi postupak u slučajevima gdje postoji osnov sumnje u izvršenje krivičnog djela a zakon ne daje Agenciji tužilačko-policijske nadležnosti.

“Kako je Tužilaštvo već započelo aktivnosti iz svoje nadležnosti u aktuelnom slučaju koji je predmet interesovanja javnosti, Agencija će po eventualnom zahtjevu Tužilaštva, u skladu sa zakonom, dostaviti svu dokumentaciju o finansiranju političkih subjekata i kampanja koju posjeduje”, kazali su iz ASK-a.

Bonus video: