Han: Autoput je teret, ali vi odlučujete što vam je bitnije

Han je, kako je saopšteno, konstatovao da je Crna Gora jedan od stubova stabilnosti u regionu
0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2014. 13:57h

Investicija u autoput Bar-Boljari predstavlja teret za budžet Crne Gore, ali država mora da odlučuje o ovakvim pitanjima, ocijenio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han.

On je nakon sastanka sa premijerom Milom Đukanovićem saopštio da očekuje da se o autoputu detaljnije razgovara tokom ručka.

“Mislim da nije neka posebna tajna da ova investicija predstavlja teret za nacionalni budžet. Ali vi morate da odlučujete o ovakvim pitanjima, šta vam je važnije. Mi često govorimo o neophodnosti transportnih, saobraćajnih veza”, kazao je Han odgovarajući na pitanje da li Evropska komisija podržava projekat izgradnje autoputa Bar-Boljari s obzirom na zaduženje države.

On je rekao da je siguran da odgovorni ljudi razmišljaju o posljedicama na kritičan način.

Vlada je u julu prošle godine prihvatila ponudu Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme China Road and Bridge Corporation (CRBC) za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa. Te kompanije su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Krajem oktobra je crnogorska Vlada potpisala sa kineskom Exim bankom ugovor o kreditu od oko 687 miliona eura za gradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa, koji je u septembru odobren. To je 85 odsto neophodnog iznosa, a preostalih 120 miliona, od ukupno 809,58 miliona eura, obezbijediće država.

Han je poručio da je na putu ka EU potrebno da se vidi napredak u oblasti konkurentnosti.

"Jedan od ključnih ciljeva u narednih pet godina je da se radi na jačanju ekonomije država kandidata, imajući u vidu snažne trgovinske veze koje imamo. Cilj nam je da jačanjem ekonomije poboljšamo uslove u kojima građani žive i stepen zadovoljstva životom", kazao je Han.

Izjavu Junkera ne treba shvatiti kao zastoj u pregovorima

Han je na sastanku sa predsjednikom i članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore rekao je da posjeta Crnoj Gori u prvom mjesecu njegovog mandata ukazuje na posvećenost Komisije procesu proširenja i značaj politike susjedstva.

Han je, kako je saopšteno iz Skupštine, u razgovoru sa članovima Odbora, apostrofirao važnost uspostavljanja vladavine prava i istovremeno stimulisanja ekonomskog razvoja kao međusobno uslovljenih procesa.

Komentarišući izjavu predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera u pogledu proširenja u narednih pet godina, Han je istakao da tu poruku ne treba shvatiti kao zastoj u pregovorima, već kao fakticitet trenutne spremnosti ne samo Unije, već i država aspiranata koje nastoje da na kvalitetan i održiv način ispune obaveze za članstvo.

Navodi se da je kada je riječ o ekonomskom ulaganju, Han ocijenio da nije potrebno ulagati samo u saobraćaj, već i u energetiku, kao i informacionu infrastrukturu.

"S tim u vezi, Evropska unija (EU) je voljna da finansijski i dalje podržava Crnu Goru u cilju olakšavanja procesa pristupanja, pod uslovom da investiranje prate kvalitetne reforme, jačanje konkurentnosti i bolji životni standard građana", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora pozdravili podršku koju Evropska unija pruža Crnoj Gori u cilju sprovođenja reformi i istakli postojanje političkog konsenzusa i široke podrške građana u pogledu članstva države u EU.

"Zajednički je ocijenjeno da brzina integracija zavisi od volje i spremnosti samih država aspiranata, te ukazano na odgovornost svih političkih subjekata u pogledu sprovođenja reformi i obezbjeđivanja mjerljivih rezultata", ističe se u saopštenju.

Poslanici su naglasili uspješnu saradnju Skupštine Crne Gore i Delegacije EU, a upravo se na bazi zajedničkog rada i timskog duha, kroz prizmu pozitivne konkurencije, zasniva i cijeli proces pristupanja.

Ispred Odbora za evropske integracije na sastanku učestvovali su predsjednik Slaven Radunović i članovi Nada Drobnjak, Azra Jasavić, Predrag Sekulić, Obrad Mišo Stanišić, Genci Nimanbegu, Predrag Bulatović i Koča Pavlović.

Crna Gora je jedan od stubova stabilnosti

Crna Gora je jedan od stubova stabilnosti u regionu, poručio je evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju, Johanes Han, navodeći da je snažnije povezivanje regiona kroz zajedničke projekte šansa za bolji životni standard građana u svakoj državi pojedinačno.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović sastao se danas sa Hanom i saopštio da je Crna Groa spremna da sa punim intenzitetom i posvećenošću pristupa Euvropkoj uniji (EU) sa željom da maksimalnom dinamikom otvara i zatvara poglavlja u pristupnim pregovorima.

"Naglasio je da će Crna Gora nastaviti da bude primjer dobrosusjedskih odnosa i pouzdan partner u regionu. Vujanović je iznio očekivanje da EU snažno podrži regionalne projekte, posebno u oblasti saobraćajne, energetske i komunikacione infrastrukture, jer je ekonomsko snaženje regiona garancija i političke stabilnosti", saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.

Han je, kako je saopšteno, konstatovao da je Crna Gora jedan od stubova stabilnosti u regionu.

"Saglasivši se da je dobrosusjedstvo i regionalna saradnja uslov stabilnosti. Takođe je saopštio da je snažnije povezivanje regiona kroz zajedničke projekte šansa za bolji ekonomski razvoj, ali i za bolji ekonomski ambijent i životni standard građana u svakoj državi pojedinačno", kaže se u saopštenju.

Bonus video: