Vlada proces pristupanja EU vodi na principu transparentnosti

“Svi članovi radnih grupa, nezavisno od toga da li dolaze iz državne uprave ili civilnog sektora, imaju ravnopravan status i na ekspertskom nivou aktivno doprinose radu grupa za pregovore”, naveli su iz Ministarstva
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Vlada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.11.2014. 19:00h

Vlada i resorno Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija kompletan proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) vode na principima transparentnosti i inkluzivnosti, poručeno je iz tog resora.

Na panelu Civilno društvo i pregovori u poglavljima 23 i 24 saopšteno je ranije danas da, u Crnoj Gori, postoje problemi u vezi sa ispunjavanjem preduslova za potpunu ulogu civilnog sektora u procesu pregovora, a predstavnici nevladinih organizacija (NVO) kazali su da je potrebno insistirati na mjerljivim rezultatima i transparentosti rada nadležnih.

“Polazeći od stava da je evropska integracija proces cijelog društva, Vlada i resorno Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija kompletan proces pristupanja Crne Gore EU vode na principima transparentnosti i inkluzivnosti”, kaže se u reagovanju tog resora.

Oni su rekli da su, vođeni tim principima, u pregovaračku strukturu uključili stručnjake iz svih dijelova društva koji mogu doprinijeti kvalitetnom ispunjavanju evropskih zadataka.

“Tako od 1,3 hiljade članova radnih grupa, 381 su predstavnici civilnog sektora, što čini trećinu pregovaračke strukture”, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog resora su podsjetili da radna grupa za 23. poglavlje ima 47 članova, od čega su četiri iz nevladinih organizacija, dok radna grupa za 24. poglavlje broji četrdeset četiri člana, od kojih su dva iz nevladinog sektora.

“Svi članovi radnih grupa, nezavisno od toga da li dolaze iz državne uprave ili civilnog sektora, imaju ravnopravan status i na ekspertskom nivou aktivno doprinose radu grupa za pregovore”, naveli su iz Ministarstva.

Oni su, govoreći o transparentnosti vođenja procesa, podsjetili da su svi dokumenti objavljeni na sajtu Ministarstva i na taj način dostupni na uvid javnosti.

“Osim toga, u namjeri da proces približimo javnosti, MVPEI i resorna ministarstva su u više navrata organizovali javne skupove o ovim poglavljima i učestvovali na skupovima u organizaciji nevladinih organizacija čime su dali doprinos transparentnosti pregovaračkog procesa”, dodali su iz Ministarstva.

Dokumenta iz pregovaračkog procesa su, kako su naveli, dostupna i na sajtu Savjeta.

“Informacija o privremenim mjerilima u 23. i 24. pregovaračkom poglavlju je sadržana u Zajedničkoj poziciji EU o ovim poglavljima, koja su podsjećamo otvorena na Međuvladinoj konferenciji 18. decembra prošle godine”, kazali su Ministarstva.

Oni su podsjetili da su pristup u pregovorima i sinergija koju su ostvarili tokom prethodnog perioda rezultirali otvaranjem pregovora u 12 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

“Ostvareni uspjeh je zajednički. Vjerujemo da smo postavili dobre temelje našeg daljeg evropskog puta i da ćemo i naredne dionice prelaziti zajedno i istim elanom”, zaključili su iz Ministarstva.

Bonus video: