Pejović: Dragocjeno iskustvo u realizaciji akcionih planova

U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u Kolašinu je od 3. novembra održana trodnevna radionica posvećena adaptaciji akcionih planova za 23. i 24. poglavlje
0 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Pejović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.11.2014. 14:04h

Iskustvo u realizaciji akcionih planova pomoglo je Crnoj Gori da identifikuje realne i potencijalne izazove u sprovođenju planiranih obaveza i pokazalo u kojim oblastima treba redefinisati postavljene ciljeve, kazao je glavni pregovarač sa Evropskom unijom, Aleksadar Andrija Pejović.

U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), u Kolašinu je od 3. novembra održana trodnevna radionica posvećena adaptaciji akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

Skup je otvorila pregovarač za ta poglavlja Svetlana Rajković, koja je istakla važnost adaptacije najvažnijih strateških dokumenata u oblasti vladavine prava.

Ona je navela da je organizacija radionice, koja je okupila eksperte iz oblasti vladavine prava, pokazatelj timskog rada i njegovanja partnerskih odnosa Crne Gore i njenih institucija s kolegama iz cijele Evrope.

Pejović je rekao da je proces izrade i posebno sprovođenja akcionih planova za 23. i 24. poglavlje dragocjeno iskustvo kako za Crnu Goru, tako i za Evropsku komisiju (EK)koja prvi put primjenjuje novi pristup u vođenju pregovora.

“ Iskustvo u realizaciji akcionih planova je pomoglo da identifikujemo realne i potencijalne izazove u sprovođenju planiranih obaveza i jasno pokazalo u kojim oblastima i u kom pravcu treba redefinisati postavljene planove, kako u pogledu intenziviranja aktivnosti i unapređenja mehanizma koordinacije, tako i u dijelu postizanja konkretnih mjerljivih rezultata”, rekao je Pejović.

Šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje EK Dirk Lange kazao je da će EK kroz tehničku i ekspertsku podršku nastaviti da pomaže Crnoj Gori u sprovođenju akcionih planova.

On je naglasio da će pregovarački okvir sa Crnom Gorom biti model za ostale države iz procesa proširenja, “zbog čega je EK, podjednako kako i Crnoj Gori, važno da uspostavljeni mehanizmi i rješenja budu efikasni i uspješni”.

Menadžerka GIZ-a Aleksandra Hilbig istakla je važnost održavanja konstantnog napredovanja u procesu pristupanja EU.

U tom pogledu, ona je najavila dalju podršku te organizacije Crnoj Gori i državama regiona u ispunjavanju evropskih obaveza.

Na skupu su učestvovali predstavnici organa državne uprave i nevladinih organizacija koji su članovi radnih grupa za 23. i 24. poglavlje, predstavnici GIZ-a, Evropske komisije i Delegacije EU u Crnoj Gori, kao i hrvatski eksperti koji su pružili podršku prilikom izrade akcionih planova, kao i eksperti za te oblasti angažovani preko Tajeksa i Eurola, kao i eksperti iz Velike Britanije.

Bonus video: