Pavlović: Đukanović je napravio tajni dogovor sa Hrvatskom

On je kazao da podmorja Crne Gore i Hrvatske kriju nalazišta prirodnog gasa koja su po procijenjenoj veličini druga u Evropi
113 pregleda 21 komentar(a)
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Koča Pavlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 31.10.2014. 09:59h

Odluka Vlade o povlačenju crnogorskog suvereniteta iz akvatorija Prevlake potvrdila je sve sumnje koje sam javno iznio u aprilu 2014, kazao je Koča Pavlović.

"Sada je očigledno da ipak postoji neki tajni protivpravni dogovor koji je Milo Đukanović napravio sa hrvatskim čelnicima na štetu države Crne Gore. Danas sam uvjeren da se tu radi o korupciji na najvišem nivou koja ima sve elemente veleizdaje. Jer se pored enormne materijalne štete koja se nanosi državi Crnoj Gori, a koja se mjeri milijardama eura, ovakvim postupanjem Vlade CG nepopravljivo narušava teritorijalni integritet naše države u reonu Prevlake.

Jer kada pitanje razgraničenja sjutra dođe pred međunarodnu arbitražu, upravo će ova odluka Vlade CG biti korišćena od strane Republike Hrvatske kao najubjedljiviji materijalni dokaz da su teritorijalne pretenzije naših komšija potpuno utemeljene".

Pavlović je kazao da podmorja Crne Gore i Hrvatske kriju nalazišta prirodnog gasa koja su po procijenjenoj veličini druga u Evropi.

"A gasom najbogatiji dio tog akvatorija je upravo onaj ispred Prevlake, u prostoru nedefinisane granice između Crne Gore i Republike Hrvatske. Radi se o egzaktno ustanovljenim činjenicama, koje su svim zainteresovanim ponuđačima na hrvatskom tenderu dostupne u dataroom-u, tj. “sobi podataka” koju je otvaranjem tendera otvorila hrvatska Vlada. Prostor ispred Prevlake je u nadležnosti tzv. Privremenog Protokola koji ne daje pravo niti jednoj od strana potpisnica da prostor Prevlake i akvatorija ispred nje tretira kao svoje vlasništvo.

Princip reciprociteta je princip kojega se drži svaka diplomatija koja želi da očuva državno dostojanstvo. Crna Gora se nije smjela povlačiti, na način kako je to juče uradila njena aktuelna Vlada, već je morala, upravo po pricipu reciprociteta, takođe uvrstiti sporne blokove oko Prevlake u svoj međunarodni tender.

Ovakvo izdajničko povlačenje Vlade predstavlja kulminaciju odnošenja Mila Đukanovića prema Crnoj Gori kao prema svome privatnom posjedu. Uvjeren sam da se u pozadini ovakve vladine odluke nalazi tajni trojni dogovor koji porodici Đukanović treba da obezbijedi kontinuirano bogaćenje u narednim decenijama - naravno na štetu Crnogorskog naroda i države", zaključio je Pavlović.

Bonus video: