Lekić: Đukanović opet demonstrirao kukavičluk

"Odbijanje demokratskog javnog sučeljavanja o aktuelnim pitanjima - stanju ekonomije, rezultatima u procesu evropskih integracija, kriminalu, korupciji..."
54 pregleda 53 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2014. 11:54h

Premijer Milo Đukanović je opet demonstrirao kombinaciju javne neodgovornosti i ličnog kukavičluka odbviši duel sa mnom, saopštio je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić.

"Odbijanje demokratskog javnog sučeljavanja o aktuelnim pitanjima - stanju ekonomije, rezultatima u procesu evropskih integracija, kriminalu, korupciji, zabrinjavajućem trendu cijepanja Crne Gore po nacionalnim i vjerskim šavovima, državnim granicama - sa prvim čovjekom najače opozicione grupacije - premijer je ponovo demonstrirao kombinaciju javne neodgovornosti i ličnog kukavičluka. Ovaj nedostatak elementarne političke kulture i javne obaveze je loše sakrivan navodnim faktorom biografija. Ovdje se radi o sučeljavanju kao principu javnosti, o obavezi i praksi koja postoji u demokratskim društvima. Uostalom, da se radi o smetnjama biografskog karaktera valjda upravo ja ne bih trebalo da tražim javno sučeljavanje sa čovjekom za kojeg se već dvije decenije vezuje proces kriminalizacije crnogorskog društva. Što se tiče moje biografije upravo bi sučeljavanje javno otkrilo premijerove neosnovane politikantske diskvalifikacije", Kazao je Lekić u jednom od, kako je naveo, četiri zaključka povodom Đukanovićevog verbalnog nastupa na premijerskom satu.

"Uvažavajući značaj važnog dokumenta Evropske unije pod naslovom ,, Izvještaj o napretku Crne Gore“ postavio sam pitanje premijeru o pravnom i političkom ishodu aktera poznate afere Snimak. Iako sam formalno dobio odgovore koji su od značaja za domaću javnost, EU i druge međunarodne adrese koje prate ovaj događaj izborne korupcije, ipak moram skrenuti pažnju na sljedeće:

"Premijer je javno i nedvosmisleno u parlamentu rekao da se radi o iskonstruisanoj i nepostojećoj aferi, čime se ponovo potcjenjivački i sa nipodaštavanjem odnio prema domaćoj demokratskoj javnosti, Evropskoj uniji i drugim međunarodnim faktorima koji u ime demokratskih principa traže pravno politički rasplet ove afere.

Umjesto obaveze crnogorske vlade da na preporukama EU otvori i podstakne povoljnu atmosferu za demokratsko i pravno funkcionisanje države, premijer Đukanović i njegove specijalne službe uvoze, organizuju i finasiraju žurnalističko podzemlje i neki para – politički Institut za javnu politiku, koji zajedno sa domaćim kontrolisanim medijima vrše do sada neviđene klevete, difamacije, denunciranja svih onih koji se bore za demokratsku transformaciju crnogorskog društva, a čija je pretpostavka i procesuiranje aktera afere Snimak", saopštio je Lekić.

On je kazao da je Informer nastavak afere Snimak drugim sredstvima.

"To u odeđenoj mjeri važi i za druge kontrolisane medije od strane Đukanovićevih službi zaduženih za pranje njegove biografije i blaćenje nosilaca slobodne, kritičke misli. Informer je samo neskriveni i ekstremni akter prljavih poslova i primarno značajan kao karakterističan simptom stanja u crnogorskom društvu", navodi Lekić.

Lekić kaže da je Đukanović ispoljio visok stepen stvaralačke i demokratske nemoći komentarisanjem poslednjih izbora u Podgorici "kada je nevjerovatnom lakoćom obmanjivanja javnosti izvrnuo stvarni izborni rezultat."

"Naime, cijela crnogorska javnost zna da je brojna koalicija pod imenom Milo Đukanović izgubila izbore u glavnom gradu. Ista koalicija je zadržala vlast operacijom prebacivanja opozicionih glasova na račun Đukanovićeve stranke. Ova sramna operacija i njeni akteri ulaze u istoriju beščašća u Crnoj Gori.

Odgovori Đukanovića na premijerskom satu, posebno onaj o aferi Snimak, opet u osionom stilu čovjeka van pravnog poretka - ne samo da sasvim smanjuju prostor za demokratski javni dijalog već primorava opozicione snage, DF sasvim izvjesno, da adekvatno odgovore u daljem opozicionom djelovanju, sada očigledno u uslovima premijerove otvorene pretenzije da on lično suspenduje demokratsku i pravnu legalnost u ovoj zemlji.

Imajući u vidu involviranost EU u integracione procese u Crnoj Gori, gdje je uložila značajna sredstva i svoj kredibilitet, očekujemo njenu reakciju na direktna i javna nipodaštavanja crnogorskog premijera zahtjeva i očekivanja Evropske unije o konačnim rezultatima u borbi protiv korupcije, posebno one političko izbornog karaktera koja su kulminirala u aferi Snimak.

Uz našu borbu za vrijednosti pravne države, pratićemo i reakcije zvaničnog Brisela, konkretno da li će se opredijeliti za, po nama pravi odgovor - međunarodnu izolaciju crnogorskog premijera i partijske elite njemu lojalne u svemu navedenom, sve dok bude otvoreno i osiono nipodaštavao osnovne principe pravne države i demokratije kao i zaključke i preporuke Evropske unije", zaključuje Lekić.

Bonus video: