Marić: Neće biti značajnih promjena funkcija u Vladi

U ovom trenutku, kako je dodao Marić, prije će poslužiti za partijska pozicioniranja i tiha sklanjanja, što liderske pozicije treba da učvrsti ili reafirmiše, “nego što će doprinijeti unapređenju vođenja javnih politika”
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2014. 13:08h

U Centru za građansko obrazovanje (CGO) smatraju da će doći do određenih personalnih promjena u Vladi, navodeći da ne očekuju značajnije rezove u smislu strožijeg uspostavljanja sistema odgovornosti, transparentijeg rada te institucije i ubrzanja reformi. Pravnik u CGO, Boris Marić, kazao je, komentarišići najavljenu rekonstrukciju Vlade, da se ona može posmatrati iz nekoliko osnovnih uglova i mogućih motiva. »Prvo, zbog potreba pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom i istaknutih mjerila u Izvještaju o napretku za unaprijeđenje ekonomskih oblasti, ali prioritetno za dolaženje do mjerljivih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala odnosno unaprijeđenja vladavine prava«, rekao je Marić agenciji MINA. Prema njegovim riječima, najavljena rekonstrukcija Vlade se može posmatrati i kroz potrebu realizacije koalicionog sporazuma i reafirmacije interpartijskih odnosa između vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP). Na kraju je, kako je dodao Marić, uvijek prisutni opšti, javni interes, koji kao po pravilu ostaje drugorazredni interes u odnosu na unutar i inter-partijske odnose u vladajućoj koaliciji. »Izvjesno je da će doći do određeniih personalnih promjena, ali lično ne očekujem značajnije rezove u smislu strožijeg uspostavljanja sistema odgovornosti, transparentijeg rada Vlade, ubrzanja reformi, kako na planu ekonomije, tako na polju vladavine prava, što uostalom i ne zavisi samo od Vlade«, ocijenio je Marić.

On smatra da je crnogorski politički sistem postao zabrinjavajuće trom i neinventivan, pojašnjavajući da to ukazuje na neophodnost dubljih političkih promjena kako bi se mogle očekivati značajnije promjene u pristupu i karakteru vršenja izvršne vlasti kao ključnog društvenog pokretača. Na pitanje u kojim resorima smatra da će doći do promjena, Marić je objasnio da suština rekonstrukcije Vlade ne bi smjela da bude ili da se svede na personalna partijska rješenja koja će zauzeti neke resore, iako je to, kako je naveo, za javnost interesantno. “Ali, crnogorski ekonomski i pravosudno-bezbjedonosni sistem su u dubokoj krizi, pa sama partijsko- personalna razmještanja suštinski neće donijeti mnogo”, ocijenio je Marić. U ovom trenutku, kako je dodao, prije će poslužiti za partijska pozicioniranja i tiha sklanjanja, što liderske pozicije treba da učvrsti ili reafirmiše, “nego što će doprinijeti unapređenju vođenja javnih politika”. Upitan za kojeg ministra se može reći da je imao najslabije rezultate u dosadašnjem mandatu, Marić je kazao da na to pitanje treba da odgovori premijer kada bude pravio svaku pojedinačnu izmjenu u Vladi, jer bi, kako je smatra, odgovor morao biti zasnovan na jasnim kriterijumima zakonitosti rada i učinka. “Mi u CGO-u nijesmo uspostavljali te kriterijume niti pratili shodno tome učinak ministara, ali je generalna percepcija i što je posebno važno, ovo je prepoznato kao problem u Izvještaju o napretku, da su rezultati Vlade u dijelu vladavine prava i ekonomije loši i naravno da bi tu neko morao podnijeti odgovornosti”, kazao je Marić. Kako je podsjetio, CGO je ukazao i na neustavan položaj jednog broja ministara koji krše odredbu o nespojivnosti funkcije. “Vjerujem da su elementi zakonitosti i učinka ključni za rekonstrukciju Vlade, ali nijesam optimista da će se to zaista desiti i u crnogorskom političkom kontekstu”, kazao je Marić. Na pitanje koliko će odnosi DPS-a i SDP-a uticati na rekonstrukciju u Vladi i može li se desiti da SDP ima manje učešće, Marić smatra da će odnosi i koalicioni sporazum između te dvije partije manje više ostati nepromjenjeni. “DPS se ne može pohvaliti koalicionim kapacitetom, a SDP izbornom snagom, tako da vjerujem kada su odlučili da se dogovore, da to nije bilo teško”, kazao je on.

Bonus video: