Krivokapić: Bez demokratije ne može osigurati vladavina prava, pravda i ekonomski napredak

"Krivokapić je posebno apostrofirao situaciju u Ukrajini, ukazujući na neophodnost ali i konkretne oblike saradnje dvije institucije na terenu", kaže se u saopštenju
87 pregleda 10 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko Krivokapić, Venecijanska komisija, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 10.10.2014. 16:44h

Vladavina prava, pravda i ekonomski napredak društva ne mogu se osigurati bez demokartije, ocijenio je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić na svečanoj sjednici Venecijanske komisije (VK).

Kako je saopšteno iz parlamenta, Krivokapić je na svečanosti povodom 100 sjednice VK, kazao da su demokratija i pravo, kao neodvojivi fenomeni koji su, kroz istoriju, neminovno bili predmet inspiracije mnogim filozofima.

"Krivokapić je kazao da se bez demokartije građanima ne može osigurati vladavina prava, pravda i ekonomski napredak", kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, naglasio da ni zakon ne može postojati bez demokratije.

Krivokapić je kazao da se nada da će saradnja VK i Parlamentarne skupštine OEBS-a, čiji je on predsjednik emeritus, biti unaprijeđena, posebno u dijelu gdje parlamentarci zajedno sa ekspertima Komisije mogu zajedno raditi na poboljšanju zakonodavnih okvira u članicama OEBS-a kojima je pomoć potrebna.

"On je posebno apostrofirao situaciju u Ukrajini, ukazujući na neophodnost ali i konkretne oblike saradnje dvije institucije na terenu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su svečanu sjednicu VK karakterisale i snažne poruke predsjednika Đanija Bukikija, koji je istakao da postojanje zakona podrazumijeva postojanje demokratije, a demokratija postojanje pravosuđa koje je efikasno i efektivno.

"Kada je riječ o Crnoj Gori, Bukiki je kazao da ona radi na implementaciji započetih reformi u kojima je pomogla VK, i u tom kontekstu zahvalio Krivokapiću i predstavnicima drugih institucija na ukupnoj saradnji sa predstavnicima Komisije", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: