Krivokapić u Skoplju: Nezavisnost bez demokratije je nezavršena država

"Nezavisnost bez demokratije ne znači ništa do otvorena vrata za populizam, kao bolest modernog doba ili zarobljeni državu, kao njegovu uznapredovalu Balkansku mutaciju"
82 pregleda 1 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Zoran Zaev, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ranko Krivokapić, Zoran Zaev, Foto: Socijaldemokratska partija Crne Gore
Ažurirano: 01.09.2018. 13:01h

Predsjednik SDP, Ranko Krivokapić učestvovao je na međunarodnoj konferenciji “Makedonija gleda naprijed: momentum da se stigne voz za EU” koja je u Skoplju okupila Premjera Zorana Zaeva, ključne ministre za vladavinu prava Vlade Makedonije kao i više od 40 međunarodnih predstavnika iz Evropske Unije i zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem da se pruži podrška Makedoniji u svijetlu predstojećeg referenduma o članstvu u EU i NATO i imena Sjeverna Makedonija, saopštenop je iz SDP.

Krivokapić na panelu “Odnos EU-Makedonija: novi momentum, novi izazovi” kazao da je "referendum za Makedoniju samo drugo poluvrijeme referenduma za nezavisnost. Hoćete li nezavisnost ispuniti zapadnom demokratijom ili istočnjačkom despotijom i zarobljenom državom. Vaše rušenje autokratije poslije dvanaest godina je svetionik za sve nas ostale iz zone autokratija na Zapadnom Balkanu“.

Kako se navodi u saopštenju, Krivokapić je kazao da su sa visokih adresa ponovljene poruke da nema stabilne Evrope bez stabilnog Balkana i da bez stabilne vladavine prava neće biti proširenja EU na Zapadni Balkan te da se strukturne reforme koje obezbjeđuju bolji život građana mogu sprovesti samo sa demokratskim vladama kako pokazuje primjer Makedonije za samo jednu godinu. EU je jasno poručila da 'zarobljne države' ne mogu u njeno članstvo.

“Za Makedoniju je referendum pitanje odluke da li će država krenuti na Zapad, da postane puna demokratija, ili na Istok, po blagoslov za autokratiju. Na žalost, ovo je izbor na kojem su mnoge od naših vlada donijele pogrešnu odluku u želji za neograničenom vlašću. Nezavisnost bez demokratije ne znači ništa do otvorena vrata za populizam, kao bolest modernog doba ili zarobljeni državu, kao njegovu uznapredovalu Balkansku mutaciju. Ovaj mjesec biće najkraći mjesec u istoriji Makedonije. Iz tog razloga svi moramo pomoći da se stvori obrazac da reformističke Vlade mogu da opstanu na Balkanu jer je to znak za sva naša društva - da su promjene moguće, kada su oni koji ih žele iskreni i istrajni u namjeri da ih ostvare.” rekao je, tom prilikom, Krivokapić.

Na marginama skupa Krivokapić je imao susrete sa članovima Vlade Makedonije kao i visokim predstavnicima ljevičarskih partija Evropske Unije i sa Balkana, zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: