Janjušević: Lekić je ključan u objedinjavanju opozicije

“Ono što se mora veoma brzo definisati jeste da se pokaže da li su crnogorski opozicionari zaista istinski aspiranti na osvajanje vlasti "
30 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Lekić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.10.2014. 12:31h

Opozicija će, ukoliko ne bude imala jedinstvenu strategiju za naredni period, ubrzano ići ka rubu političke provalije poslije 25 godina neuspješne smjenjivosti vlasti, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

“Obzirom na posljednja politička dešavanja u Crnoj Gori ono što se nameće kao imperativno pitanje unutar opozicije jeste pravljenje jedinstvene i konzistetne strategije za period koji je ispred njih,a to su lokalni izbori u Herceg Novom i eventualno neke situacije prije parlamentarnih izbora 2016”, kazao je Janjušević agenciji MINA.

On smatra da su pitanja kao što su transformisanje Demokratskog fronta (DF) ili novine unutar Socijalističke narodne partije takođe bitne, ali su sekundarnog političkog značaja.

“Ono što se mora veoma brzo definisati jeste da se pokaže da li su crnogorski opozicionari zaista istinski aspiranti na osvajanje vlasti ili je dobar dio njih formalna i konstruktivna opozicija koja ne želi vlast”, rekao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, ako opozicija ne bude imala jedinstvenu strategiju za naredni period ubrzano idu ka rubu političke provalije poslije 25 godina neuspješne smjenjivosti vlasti.

“Ukoliko se i dalje budu takmičili ko je najjača opoziciona grupacija, čiji je pristup više opozicioni, čija je retorika jača, a čija mekša, ko naginje prema vlasti a ko ne, ukoliko se budu iscrpljivali u tim političko-partijskim surevnjivostima idu ka sigurnom nestajanju sa političke scene i formalizovanju jednopartijskog sistema”, rekao je on.

Janjušević je kazao da je sigurno da dosta zavisi i od lidera Fronta, Miodraga Lekića, kako vidi ovu situaciju. “I koliko procjenjuje da je ovo pitanje trenutno prioritetnije od recimo transformisanja DF-a, koje je svakako na dnevnom redu”.

“Jer on sigurno nosi najveći pregovarački potencijal i autoritet unutar opozicionih struktura u njihovom objedinjavanju i pravljenju zajedničke strategije”, ocijenio je Janjušević.

Bonus video: