Radović: Cna Gora želi da ohrabri zemlje zapadnog Balkana u pravcu postizanja evropskih ciljeva

Radović je istakla važnost regionalne saradnje i naglasila potrebu intenziviranja komunikacije i razmjene znanja i iskustva u pravcu bržeg dostizanja evropskih ciljeva
1 komentar(a)
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Tirana, Albanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.09.2014. 18:22h

Crna Gora želi svojim primjerom da ohrabri ostale zemlje zapadnog Balkana ka intenziviranju reformi u pravcu postizanja evropskih ciljeva, poručila je generalna direktorica za evropske poslove u Ministarstvuu vanjskih poslova i evropskih integracija, Snežana Radović.

Radović je učestvovala u Tirani na međunarodnoj konferenciji “Novo poglavlje integracije Albanije u Evropsku uniju (EU), izazovi i politika proširenja”.

Konferenciju je organizovao Albanski institut za međunarodne studije, u saradnji sa Delegacijom EU u Albaniji, ambasadama Njemačke i Italije u Tirani i Fondacijom Friedrich Ebert, a učestvovali su predstavnici Evropske komisije, kao i institucija zaduženih za koordinaciju procesa evropske integracije iz Albanije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Kosova, Slovenije i Srbije.

Radović je, kako je saopšteno i Ministarstva, u okviru svog izlaganja, ukazala na ključne faze i aktivnosti u procesu pristupanja Crne Gore EU – formiranje pregovaračke strukture, proces analitičkih pregleda pravne tekovine EU i donošenje ključnih dokumenata kao što je Program pristupanja Crne Gore EU.

“Ona je posebno ukazala na značaj novog pristupa u pregovorima koji u fokus stavlja poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i u tom kontekstu prenijela crnogorsko iskustvo u pogledu organizacije i vođenja pregovora u poglavljima 23 i 24”, kaže se u saopštenju.

Radović je istakla važnost regionalne saradnje i naglasila potrebu intenziviranja komunikacije i razmjene znanja i iskustva u pravcu bržeg dostizanja evropskih ciljeva.

Ona je, dodaje se, prenijela opredijeljenost Crne Gore da, kroz dijalog i sadržajnu međususjedsku politiku u gotovo svim strateškim oblastima, kao i kroz učešće u regionalnim inicijativama održi proces proširenja aktivnim i doprinese dugoročnoj stabilnosti i prosperitetu regiona.

“Crna Gora želi da svojim primjerom ohrabri ostale zemlje zapadnog Balkana ka inteziviranju reformskih aktivnosti u pravcu postizanja evropskih ciljeva”, rekla je Radović.

Ona je kazala da pristupanje Hrvatske EU, odluka Savjeta ministara EU da pokrene pregovore o pridruživanju sa Srbijom i da odobri Albaniji status kandidata za članstvo u EU predstavljaju pozitivan integracijski trenutak za region i afirmativan signal da vrata Unije ostaju otvorena i u vrijeme kada se suočava s mnogim izazovima.

Sekretar pregovaračke grupe Miodrag Radović, učestvovao je u drugom panelu posvećenom EU perspektivi država regiona.

“Radović je predstavio strukturu Crne Gore za vođenje pregovora o pristupanju EU. On je istakao da trećina članova pregovaračke strukture dolazi iz civilnog sektora, što predstavlja novinu u vođenju pregovaračkog procesa i daje na značaju crnogorskom pristupu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: