Han: Neće biti skorog proširenja EU, ali to ne znači zastoj u pregovorima

Govoreći o pitanju Kosova i nastavku dijaloga, Han je kazao da Srbija mora da nastavi sa svojim naporima u pregovorima, i da je u rukama obje strane koliko brzo će pregovori ići i kad će biti nastavljeni
1 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Reuters
Johanes Han, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.09.2014. 14:23h

Komesar EU za regionalnu politiku Johanes Han je danas rekao da neće biti proširenja Unije narednih 5 godina, koliko traje njegov mandat.

Na sjednici Evropskog parlamenta, novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je ponovio da se nijedna zemlja neće pridružiti EU u toku ove dekade.

Han, s druge stane, nije rekao da će proces proširenja biti u zastoju, već je dodao da će pregovori u procesu proširenja biti nastavljeni sa zemljama kao što su Srbija i Crna Gora.

Govoreći o pitanju Kosova i nastavku dijaloga, Han je kazao da Srbija mora da nastavi sa svojim naporima u pregovorima, i da je u rukama obje strane koliko brzo će pregovori ići i kad će biti nastavljeni.

Govoreći o Zapadnom Balkanu, Han je ocijenio da region ne može da bude "crna rupa" u Evropi, naročito kada su u pitanju prevoz i infrastruktura, i naglasio je da će EU uraditi sve da zemlje regiona u tom smislu budu povezane. Zapadni Balkan mora da bude povezan prugom, putevima i energetskom mrežom, rekao je Han, prenosi B92.

Han je, komentarišući situaciju u BiH, rekao da naredni koraci treba da budu napuštanje "Dejtonske logike" i prelazak na "Briselsku logiku", ne precizirajući šta to znači.

Dodao je da je Makedonija jedan od njegovih najvećih izazova, da situacija sada tamo nije zadovoljavajuća, ali da planira da počne sa pregovorima sa tom zemljom.

Evropska unija je odlučila da sankcije Rusiji ostavi na snazi, uz ocjenu da se dogovor o miru u Ukrajini ne primjenjuje u potpunosti.

"Ukrajinska kriza mora biti riješena, uz poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta te zemlje", naveo je Han.

Bonus video: