Dedeić: Poruku Sergeja Lavrova shvatiti veoma ozbiljno

58 pregleda 9 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 30.09.2014. 11:00h

I Srbi i Crnogorci više vole Vladimira Putina nego Mila Đukanovića, i to je ono čega su i u Demokratskoj partiji socijalista DPS svjesni, ocijenio je predsjednik Srpske liste SL Dobrilo Dedeić.

Dedić je kazao da državni vrh Crne Gore mora najozbiljnije da shvati poruku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je saopštio da je ulazak u NATO provokacija Rusije.

Srpska lista je pozvala zagovornike atlantskih integracija da otvore društveni dijalog sa pristalicama koncepta vojne neutralnosti i sa onima koji se zalažu za savez sa Rusijom.

Dedeić smatra da konačna odluka o vojno-blokovskom statusu Crne Gore mora biti racionalna i plod jasnog odgovora na pitanje koji stepen i kojih integracija garantuje mir i bezbjednost.

"Poruka koju je poslao Sergej Lavrov potvrđuje da Ruska federacija neće benevolentno, niti skrštenih ruku posmatrati plišanu NATO okupaciju regiona, konkretno Crne Gore, u kojoj ruski kapital čini više od pet odsto BDP-a. Takav stav je, sviđalo se to nekome ili ne, logičan“, istakao je Dedeić.

Prema njegovim riječima, poželjno je da u DPS-u povuku razumne poteze koji su saglasni društvenoj i političkoj realnosti „umjesto što zaoštravaju podjele i apsolutnu većinu stanovništva koja gaji rusofilska osjećanja sukobljavaju sa interesnim strukturama koje su izglasale nezavisnost uz podršku Nasera Keljmendija“.

Bonus video: