Vujović: SDP drži ključeve vlasti, upitno ko drži ključeve SDP-a

"Moguće je da pored personalnih promjena dođe do zamjene resora, odnosno da koalicioni partneri zamijene neka od ministarstava", rekao je Vujović agenciji MINA
83 pregleda 6 komentar(a)
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Zlatko Vujović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.09.2014. 11:01h

Pojedini ministri loše se snalaze i ima dosta prostora za radikalne promjene u Vladi, ali je to teško očekivati jer Demokratska partija socijalista (DPS) nikada nije bila sklona ozbiljnim rekonstrukcijama doživljavajući ih kao slabost, smatra analitičar Zlatko Vujović.

Vujović je, komentarišući najavu o rekonstrukciji Vlade, nakon formiranja vlasti u Podgorici, rekao da obim i karakter promjena zavisi jednim dijelom od kompropisa postignutog između koalicionih partnera oko lokalnih koalicionih aranžmana, ali još više odnosima unutar samog DPS-a, odnosno Socijaldemokratske partije (SDP).

On smatra da upravo takve situacije predstavljaju prilike za unutrašnja "pospremanja", odnosno sklanjanje sa važnih pozicija onih sa čijim djelovanjem, kako je kazao, vrh partije, a u slučaju DPS-a, njen lider nije zadovoljan.

"Moguće je da pored personalnih promjena dođe do zamjene resora, odnosno da koalicioni partneri zamijene neka od ministarstava", rekao je Vujović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, prilično dugo je opstala sadašnja podjela resora, a više je nego jasno da se neki ministri prilično loše snalaze na svojim pozicijama.

"Tako da ima dosta prostora za radikalne promjene u Vladi. No, to je isto tako teško očekivati. DPS nije nikad bio sklon ozbiljnijim rekonstrukcijama, doživljavajući to prevashodno kao iskazivanje slabosti, a ne kao priliku za uvođenjem boljih, odnosno zamjenom loših igrača. Vidjećemo da li se pristup, ovom prilikom, značajnije izmijenio", naveo je Vujović.

Od konsolidacije redova unutar SDP zavisi njihov rezultat na narednim izborima

Upitan koliko će dešavanja između DPS i SDP tokom pregovora o formiranju vlasti u Glavnom gradu uticati na te promjene, odnosno da li se može očekivati da ne naki način oslabi pozicija SDP u Vladi, on je kazao da je više nego vidljivo da SDP drži ključeve vlasti, kako na nacionalnom nivou, tako i u ključnim opštinama.

"Ono što je bilo upitno tokom pregovora opozicije i vlasti jeste ko drži ključeve SDP. Zavisno od toga da li će SDP konsolidovati odnose unutar partije zavisiće njegova snaga u koaliciji do narednih izbora. SDP ima dovoljno vremena do narednih izbora da konsoliduje unutrašnje odnose", rekao je Vujović.

Kako je dodao, značajno teža je pozicija njegove konsolidacije na političkoj sceni. "No, bez obzira na trend pada podrške SDP ima manje ali čvrsto jezgro okupljeno pretežno oko velikog broja zapošljenih lica po partijskoj liniji, tako da dokle je kod izvjesno učešće ove partije u vlasti, dotle je i izvjesna njihova podrška partiji".

"Problemi nastaju, kako smo vidjeli, kada rukovodstvo, ili njegov dio iskaže spremnost i za scenario koji bi mogao da dovede do napuštanja te iste vlasti. SDP se posljednjim razvojem događaja odrekao rasta podrške birača partiji, ali nije ugrozio svoje matično jezgro biračke podrške", kazao je Vujović.

Bošnjačka stranka "ušla" u biračko tijelo DPS i SDP

Prema njegovim riječima, jedan od razloga uvođenja Bošnjačke stranke u vladajuće strukture je bilo i slabljenje pozicija SDP.

"Problem je nastao kada je Bošnjačka stranka, u značajno kraćem od očekivanog roka, ojačala izjednačivši se po podršci birača sa SDP-om, sa jasnom tendencijom daljeg rasta. Ovakav razvoj događaja ne samo dugoročno, već čak i kratkoročno ugrožava pozicije dvije vladajuće partije. Ne samo da su ušli u biračko tijelo SDP-a, već i DPS-a", naveo je on.

Bošnjačka stranka se, kako je rekao, pokazala, da u opštinama u kojima ima snažnu podršku nema političkog kompleksa u odnosu na velikog partnera u vladajućoj koaliciji na nacionalnom nivou.

"Slučajevi u Ulcinju, Rožajama, Plavu, kao i Kolašinu pokazuju da je uticaj DPS u nekim lokalnim zajednicama značajno oslabio čak i na partije sa kojima su u koaliciji na nacionalnom nivou. Stoga će upravo odnosi manjinskim partijama predstavljati najveći izazov za vladajući dvojac DPS-SDP", naveo je Vujović.

Konsolidacija zavisi od kritka Vlade

Kako je kazao, sigurno da je jedan od uslova za konsolidaciju odnosa u koaliciji od DPS-a bio da SDP prekine sa oštrim kritikama Vlade u čijem radu učestvuje.

"Svakako da će ti napadi utihnuti u narednim mjesecima, no da li će se takav odnos održati zavisiće od dogovora oko nastupa na narednim izborima, odnosno da li će ove dvije partije nastupiti zajedno ili samostalno". Ukoliko dogovor o zajedničkom nastupu izostane, onda SDP nema izbora bez da ponovo krene u proces distanciranja od DPS-a. Pitanje je samo da li će eventualno ponovno vraćanje ove partije na kritičke pozicije prema Vladi, u godini održavanja izbora biti dovoljno ubjedljivo za dio birača na čiju su podršku polagali očekivanja u SDP", rekao je on.

Komentarišući poruku premijera Mila Đukanovića koji je poručio da SDP više neće moći da sa opozicijom glasa protiv predlog Vlade i upitan da li to znači da bi DPS bio spreman, ako se ta situacija ponovi, da ide na parlamentarne izbore, Vujović je rekao da svakako da je jedna od realnih opcija bilo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

"Da li je DPS bio spreman da povuče tako radikalne poteze mi ne znamo, ali znamo da je veliki broj članova rukovodstva SDP-a u to vjerovao, te imao to, itekako, u vidu prilikom odlučivanja o koaliciji sa opozicionim partijama", dodao je on.

Vjerovatno je, kako je kazao, da DPS ne bi išao u trenutni raskid koalicije na državnom nivou, već je više vjerovatno da bi se pristupilo programiranom raskidu.

"Od kojeg bi jedan elemenat napora DPS-a da zadrži vladajuću poziciju bio svakako da dodatno podstakne sukobe u SDP-u".

SDP nije lišen podjela

Na pitanje kako će sva ta dešavanja uticati na odnose u SDP-u i očekuje li da se nakon neslaganja o formiranju vlasti u Podgorici, nastave podjele u toj partiji, Vujović je kazao da SDP, kao ni druge partije, nije lišena podjela.

"Podjele dolaze do izražaja u kritičnim situacijama. Vidjeli smo da u situaciji stabilne vlasti podjele u ovoj partiji gotovo da nijesu primjetne. Stoga kohezija rukovodstva SDP-a zavisi prevashodno da li je ugroženo postojeće učešće u strukturama vlasti", pojasnio je on.

Kako je rekao, kao i drugim pitanjima, jedno od ključnih pitanja za SDP je kakav je dogovor sadašnjih koalicionih partnera vezano za naredne parlamentarne izbore.

"Zajednički nastup će potisnuti podjele, dok bi samostalni nastup otvorio prostor podjelama zavisno od izbornih strategija te partije", naveo je Vujović.

Bonus video: