Pejović: Spremni smo da svoja iskustva iz pregovora sa EU podijelimo sa drugima

Na skupu su učestvovali predstavnici institucija država regiona u čijoj je nadležnosti koordinacija procesa pristupanja, kao i predstavnici GIZa i Delegacije EU u Crnoj Gori
2 komentar(a)
Politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24, Foto: Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija
Ažurirano: 26.09.2014. 17:04h

U organizaciji Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) i Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, u Bečićima je održana održava dvodnevna regionalna radionica "Politički kriterijumi i poglavlja 23 i 24".

Na skupu su učestvovali predstavnici institucija država regiona u čijoj je nadležnosti koordinacija procesa pristupanja, kao i predstavnici GIZa i Delegacije EU u Crnoj Gori.

"Skup je otvorila menadžerka Otvorenog regionalnog Fonda za Jugoistočnu Evropu - GIZa Aleksandra Hilbig koja je istakla podršku GIZa državama Jugoistočne Evrope u procesu pristupanja EU, posebno u dijelu unapređenja administrativnih kapaciteta za ispunjavanje uslova za članstvo u EU" navosi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Iz Ministarstva su dodali da je skup bio prilika za razmjenu mišljenja i iskustva u pogledu koordinacije procesa pristupanja, s fokusom na novi pristup koji u središte pregovora stavlja poglavlja iz domena vladavine prava.

"Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija su upoznali kolege iz regiona s ulogom koju MVPEI ima u koordinaciji pregovaračkog procesa. Takođe, predstavili su svoje iskustvo u dijelu organizacije i vođenja pregovora u 23. i 24. poglavlju, s akcentom na izradu i sprovođenje akcionih planova za ove oblasti", piše u saopštenju

Obraćajući se učesnicima skupa državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Pejović je podvukao važnost regionalne saradnje u procesu evropske integracije i u tom pogledu, prenio spremnost Crne Gore da, kao država koja je najviše odmakla u procesu pristupanja EU, svoje iskustvo iz pregovora podijeli s kolegama iz drugih država regiona.

"Učesnici skupa su izrazili zadovoljstvo organizacijom skupa i prilikom da razmijene mišljenja i naučene lekcije iz procesa evropske integracije. Sa skupa je, još jednom, ponovljena važnost regionalne saradnje u oblasti evropske integracije kroz snaženje postojećih i iniciranje novih projekata", saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: