Suhih izabran za šefa skupštine, Stijepović gradonačelnik od 6. oktobra

Odbornici SNP i Pozitivne smatraju i da je odbornik DPS Momčilo Vujošević na nelegitiman način izabran da predsjedava Skupštinom
0 komentar(a)
Đorđe Suhih, Foto: Zoran Đurić
Đorđe Suhih, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.09.2014. 14:18h

Skupštinom Glavnog grada predsjedavaće Đorđe Suhih (SDP), a funkciju sekretara obavljaće Veselin Vukčević (DP).

Oni su na izabrani na konstitutivnoj sjednici Skupštine, glasovima 31 odbornika DPS-a i SDP-a, Liberalne partije, Bošnjačke stranka, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative.

Odbornici SNP-a i Pozitivne napustili su sjednicu, jer nije prihvaćen njihov predlog da se sačeka izvještaj Opštinske izborne komisije (OIK) u vezi sa verifikacijom mandata novih odbornicika DPS-a. Sjednici nijesu prisustvovali odbornici Demokratskog fronta.

Nakon proglašenja, Suhih je istakao da će se truditi da očuva ugled, dignitet i značaj Skupštine.

Odbornici SNP -a i Pozitivne upozorili su na početku sjednice da je Momčilo Vujošević (DPS) na “nelegitiman način” izabran da predsjedava Skupštinom do izbora predjednika, poručivši da neće da učestvuju u farsi i pravnon nasilju DPS-a.

Vladimir Vujović (SNP) ocijenio da ne znaju ko treba da predsjedava Skupštinom, zato što ne postoji odbornički klub koji bi, saglasno Poslovniku, mogao da odredi predsjedavajućeg. Sekretarka u prošlom sazivu Slavka Maraš odgovorila je da je sve urađeno u skladu sa Poslovnikom.

"Koalicija je... odredila Momčila Vujoševića i to je potpuno legitimno", kazala je Maraš.

Vujošević je, takođe, ocijenio da je sve zakonito i sugerišući SNP-u da, ukoliko smatraju suprotno, pokrenu sudski postupak.

Iz SNP-a su, tražili i da bude odgođena verifkacija mandata četiri odbornika DPS-a, jer su u postupku preskočena četvorica sa liste DPS-a.

Dragan Ivanović (SNP) zamjerio je što im nijesu dostavljene pisane izjave odbornika da odustaju od odborničkih funkcija, istakavši da se nadležni pozivaju na dvije sjednice OIK-a od 1. i 24. jula koje nijesu održane.

"Da bi neko bio preskočen , odnosno, da mu be bi bio verifikovan mandat , on mora dati izjavu da ne prihvata kandidaturu za odbornika u Skupštini Glavnog grada. Njihove izjave nijesmo vidjeli. Pozivate se stalno na zakon, a prvi ga ne poštujete", kazao je Ivanović.

Maraš je odgovorila da ne mogu razgovarati kako je radila OIK, jer to nije u nadležnosti Skupštine.

"Ne znam je li izborna komisija Glavnog grada postupala u skladu sa zakonom, to je njihova nadležnost, a ako nije, vi ste imali pravo da osporavate njihov rad. Skupština Glavnog grada ne glasa, ona samo konstatuje ko je dobio mandat, na osnovu primjene Zakona o izboru odbornika”, istakla je Maraš.

Azra Jasavić (Pozitivna) tražila je da se sjednica prekine i da se dostavi sva sporna dokumentacija.

"Imajući u vidu činjenicu da smo ukazali na sve nezakonitosti o zakazivanju ove sjednice, s obzirom na sve što primjenjujete i političku korist koju pripremate za izvjesne političke grupacije, neću prisustvovati sjednici i biti dio farse”, kazala je Jasavić.

Suhih je zakazao drugu sjednicu za 6. oktobar, kada će, u skladu sa koalicionim dogovorom, za gradonačelnika biti izabran Slavoljub Stijepović.

Bonus video: