Maraš: U petak nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Glavnog grada

Na sjednici parlamenta Glavnog grada 24. juna verifikovani su odbornički mandati osvojeni na izborima 25. maja
2 komentar(a)
Slavka Maraš, Foto: Zoran Đurić
Slavka Maraš, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 17.09.2014. 13:11h

Konstitutivna sjednica Skupštine Glavnog grada biće nastavljena u petak, saopštila je sekretar podgoričkog parlamenta Slavka Maraš.

"Na sjednici bi trebalo da bude izabran predsjednik Skupštine i sekretar podgoričkog parlamenta", rekla je Maraš agenciji MINA.

Na sjednici parlamenta Glavnog grada 24. juna verifikovani su odbornički mandati osvojeni na izborima 25. maja.

Koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) je na izborima u Podgorici osvojila 29 mandata, Demokratski front 17, Socijalistička narodna partija osam, a koalicija Evropsko lice Podgorice, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) i Pozitivna Crna Gora, pet mandata.

Lider DF Miodrag Lekić, koji je kao najstariji odbornik, predsjedavao sjednicom podnio je kasnije ostavku na odbornički mandat.

Maraš je ranije ocijenila da nastavkom prve sjednice Skupštine Glavnog grada, do izbora njenog predsjednika, treba da predsjedava odbornik koga odrede političke partije koje su potpisale Koalicioni sporazum o formiranju lokalne vlasti.

DPS i SDP dogovorile su se da formiraju vlast u Podgorici.

Maraš je juče objasnila da je najstariji odbornik u Skupštini, Dragutin Klikovac najavio da neće prisustvovati nastavku prve sjednice, što, kako je rekla, ne mijenja činjenicu da je on i dalje najstariji odbornik u parlamentu i da, dok je u mandatu, drugi ne može kao najstariji predsjedavati sjednicom.

Ona je takođe juče rekla da su se stekli uslovi da budu primijenjene odredbe Poslovnika Skupštine, koje se odnose na predsjedavanje sjednicom u slučaju odsustva ili ostavke predsjednika Skupštine, “da sjednicom predsjedava odbornik iz partije, odnosno koalicije koja ima najveći broj odbornika u Skupštini”.

“Predsjedavanje najstarijeg odbornika prvom sjednicom Skupštine, do izbora predsjednika Skupštine, je počasna funkcija čiji je legitimitet Statutom i Poslovnikom Skupštine ograničen na dio prve sjednice, a to su potvrđivanje mandata novoizabranim odbornicima i sprovođenje postupka izbora predsjednika Skupštine”, pojasnila je tada Maraš.

Bonus video: