Radna grupa u tajnosti o novom Zakonu o finansiranju političkih partija

0 komentar(a)
Radna grupa - izborni proces, Foto: Boris Pejović
Radna grupa - izborni proces, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.09.2014. 13:19h

Skupštinska radna grupa koja treba da radi na novom Zakonu o finansiranju političkih partija i odluci o formiranju privremenog odbora koji će raditi na praćenju sprovođenja izbornih zakona biće zatvorena za javnost, dok će u radu te radne grupe učestvovati zainteresovane NVO.

Na današnjoj sjednici odlučeno je i da se formiraju dvije podgrupe, jedna koja će raditi na nacrtu odluke o formiranju privremenog odbora u kojoj će biti poslanik DPS-a Miodrag Vuković, i poslanice DF-a, Pozitivne i HGI Branka Bošnjak, Azra Jasavić i Ljerka Dragičević.

Vlada Crne Gore trebalo bi što prije da proslijedi predlog zakona o finansiranju političkih partija Radnoj grupi zaduženoj za primjenu izbornih zakona, kako bi to tijelo rad na tom aktu završilo do 1. oktobra.

O članovima podgrupe za pripremu predloga zakona o finansiranju političkih partija, članovi Radne grupe će se izjasniti nakon što u skupštinsku proceduru stigne Vladin predlog zakona o finansiranju političkih partija.

Predsjednica Radne grupe, Draginja Vuksanović, kazala je da postoje nezvanične informacije da će Vladin predlog zakona o finansiranju političkih partija biti završen do kraja sedmice.

Vuksanović je, na zahtjev svih članova Radne grupe, najavila da će se sa sjednice poslati apel Vladi da nacrt tog zakona pripremi u narednih sedam dana, kako bi Radna grupa mogla nastaviti sa radom na tom aktu.

Vuksanović je podsjetila da se Nacrt zakona o finansiranju političkih partija u Radnoj grupi mora pripremiti do 1. oktobra i proslijediti Skupštini.

Na današnjoj sjednici Radne grupe odlučeno je da će sjednice tog organa biti zatvorene za medije, a javnost će o odlukama i radu biti obavještavana saopštenjem nakon sjednica tog tijela.

Članovi Radne grupe su zaključili da u radu tog organa učestvuju i nevladine organizacije, ali je neslaganja bilo oko načina njihovog učešća.

Poslanik DPS-a Milutin Simović smatra da sve nevladine organizacije imaju pravo na učešće, dodajući da ne smiju dozvoliti da dođe do monopolizacije organizacija.

"Sjednice Radne grupe treba da budu otvorene za sve nevladine organizacije, a ne da se one dijele na poželjne i nepoželjne", kazao je on.

Simović smatra da bi, u cilju efikasnosti rada Radne grupe, najbolje rješenje bilo da nevladine organizacije učestvuju "na marginama rada tog organa i da se sa svojim predlozima i sugestijama obraćaju pismeno".

Milutin Đukanović i Branka Bošnjak smatraju da bi nevladine organizacije trebalo da ravnopravno učestvuju u radu Radne grupe, bez ograničavanja njihovog prava na riječ.

Zaključeno je da će sjednice Radne grupe biti otvorene za sve nevladine organizacije, dok će se način njihovog učešća definisati tokom rada tog skupštinskog tijela.

Bonus video: