CDT: Formirati tijelo koje bi definisalo ciljeve, planiralo rad i mjerilo efekte rada Vladinih resora

"Vlada i ministarstva, u najvećem broju slučajeva nemaju postavljene mjerljive i precizne ciljeve"
1 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Koprivica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.09.2014. 12:11h

Najavljena rekonstrukcija Vlade neći imati smisla, niti značajnijih efekata, ukoliko se svede na personalne promjene, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i naveli da mora biti promjena načina rada, a ne samo pojedinih ministara.

Direktor CDT-a Dragan Koprivica rekao je agenciji MINA da postojeći sistem na adekvatan način ne tretira mjerenje efekata vladinih politika, učinaka pojedinih resora ili ministara i time izostaje i suočavanje sa postignutim rezultatima.

"Vlada i ministarstva, u najvećem broju slučajeva nemaju postavljene mjerljive i precizne ciljeve pa je prirodno da u takvom sistemu nemamo dovoljno naglašenu odgovornost za postignute rezultate", kazao je Koprivica.

On je rekao da CDT predlaže da se u toku razgovora o rekonstrukciji Vlade razmotri formiranje novog tijela koje bi se bavilo definisanjem ciljeva, planiranjem rada i mjerenjem efekata rada pojedinih resora.

"Tako bi se, na dugi rok, naglasak stavio na princip odgovornosti, pa bi vrednovanje kvaliteta rada manje zavisilo od političke pripadnosti ili od često subjektivnih procjena rukovodilaca instutucija i fokus bi bio stavljen na rezultate", rekao je Koprivica.

To bi, smatra on, pozitivno djelovalo i na odnose Skupštine i Vlade, "jer bi kontrola izvršne vlasti od strane poslanika konačno izašla iz često politikantskih okvira i ušla u domen prave politike".

"Proces stvaranja ove institucije (tijela) je višegodišnji proces, ali bi se prvi efekti mogli očekivati do kraja mandata aktuelne Vlade. Smatramo da je krajnje vrijeme za takav korak2, zaključio je Koprivica.

Bonus video: