Vlahović: Neki djelovi društva članstvo u NATO doživljavaju kao "kraj svijeta"

Prema njegovim riječima Vlada Mila Đukanovića dobila je preciznu agendu i detaljnu enumeraciju onoga što bi trebalo da čini u narednih godinu i po
8 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2014. 11:13h

Crnogorsko društvo još vodi bitku sa naslijeđenim i isforsiranim problemima nacionalne i kulturne podijeljenosti i ambivalencije, kazao je u intervjuu za bosansko-hercegovački magazin BH Dani predsjednik Crnogorske demokratske unije (CDU) i nekadašnji ambasador Crne Gore u Vašingtonu Miodrag Vlahović.

"Upravo u tom kontekstu bi, po mom mišljenju, trebalo tumačiti onaj jetki i veoma agresivni ton dijela crnogorskog političkog društva u odnosu na samu ideju ulaska u Alijansu. Pritom, ne smijemo zaboraviti da je riječ o istoj grupaciji koja se jedva pomirila – ako se uopšte pomirila – sa činjenicom da je 2006. Crna Gora obnovila svoju državnu nezavisnost. U tom smislu, neki od njihovih prominentnih predstavnika – nerijetko i iz redova srpske crkve – ulazak u NATO doživljavaju bezmalo kao "kraj svijeta" ili kao "kraj crnogorske istorije", istako je Vlahović.

Odgovarajući na pitanje koliko je u ovom momentu Crna Gora blizu ulaska u NATO Vlahović je kazao da uz neizbježni oprez kada se govori o ovakvim stvarima, u svim diplomatskim komunikacijama koje je do sada imao nedvosmisleno je potvrđeno da većina zemalja članica Alijanse podržava Crnu Goru u njenoj namjeri da postane punopravna članica.

"Taj bi poziv trebalo da stigne do kraja 2015. godine. Dakle, veoma smo blizu. Tim prije što je, uprkos unutrašnjim otporima o kojima sam govorio, i crnogorska vladajuća struktura – istina, sa izvjesnim zakašnjenjem – veoma svjesna značaja koji bi i za našu i za bezbjednost cijelog regiona imalo članstvo Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu", kazao je on.

Prema njegovim riječima Vlada Mila Đukanovića dobila je preciznu agendu i detaljnu enumeraciju onoga što bi trebalo da čini u narednih godinu i po.

"Siguran sam da se po tim "nstrukcijama" intenzivno radi, budući da je riječ o najvažnijem istorijskom izazovu i strateškom iskoraku nakon obnove naše državnosti 2006. godine", naglasio je Vlahović.

Vlahović se osvrnuo i na nedavnu konferenciju o Zapadnom Balkanu kojaje održana U Berlinu i ocijenio da je tom prilikom potvrđeno da i Njemačka i EU nedvosmisleno žele da promovišu i da prihvate crnogorske evroatlantske aspiracije, istovremeno insistirajući na tome da Crna Gora učini ono što je neophodno – da ozbiljno radi na daljem jačanju vladavine prava, da intenzivira borbu protiv kriminala i korupcije, kao i da završi transformaciju bezbjednosnih službi.

Bonus video: