Funkcioner DPS-a plagirao i magistarski rad

Od 120 strana Babovićevog rada, bar 60 je doslovno prepisano iz rada Martinovića, ali i iz studije Svjetske banke, koje funkcioner DPS-a nije naveo u literaturi
145 pregleda 66 komentar(a)
Milan Babović, Foto: Dps.me
Milan Babović, Foto: Dps.me
Ažurirano: 04.09.2014. 10:11h

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Milan Babović plagirao je i svoj magistarski rad, prepisavši gotovo 50 odsto magistarskog rada Petra Martinovića, koji je prije 11 godina odbranio na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, piše “Dan”.

Babović je magistarski rad - „Uticaj kapitalnih investicija na razvoj turističke privrede u Crnoj Gori” - odbranio 2011. na Fakultetu za turizam u Baru.

Od 120 strana Babovićevog rada, bar 60 je doslovno prepisano iz rada Martinovića - „Turistički proizvod Crne Gore i strateški pravci njegovog razvoja”, ali i iz studije Svjetske banke, koje funkcioner DPS-a nije naveo u literaturi.

Upoređivanjem Babovićevog i Martinovićevog magistarskog rada (koji se može naći na sajtu ljubljanskog fakulteta) vidi se da je funkcioner DPS-a iz Bara prepisao dio sažetka rada, obrazloženje o obrazovnoj komponenti razvoja turizma, podatke o turističkim trendovima u regionu i Evropi, detalje o turističkim kapacitetima Crne Gore, opis magistralnih pravaca razvoja, grafikone i tabele, a da pritom nigdje nije naveo konkretan izvor.

Čitave stranice Babovićevog magistarskog rada potpuno su iste kao kod Martinovića, a funkcioner DPS-a se “nije potrudio da promijeni ni zarez u rečenicama”, navodi “Dan”.

Prema proceduri, ukoliko se utvrdi da je magistarski rad plagijat, autoru se zvanje oduzima, a lice koje je žrtva plagijata ima pravo da traži nadoknadu u redovnom sudskom postupku.

Kako su “Dan” i “Vijesti” proteklih dana pisali, to nije prvi Babovićev plagijat. Babović, asistent na privatnom Fakultetu za pomorstvo u Baru, plagirao je i autorske tekstove savjetnika u Vladi Srbije Mikija Vidakovića, savjetnika u Skupštini Crne Gore Ivane Gradašević i urednika beogradske „Politike” Miomira Brkića.

Prvo je Babović plagirao tekst koji je objavio u “Dnevnim novinama” 2013. godine uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, a koji je istovjetan tekstu objavljenom u aprilu 2012. godine u Srbiji, i koji potpisuje sadašnji savjetnik u Vladi Srbije Miki Vidaković.

Babović je povodom prvog plagijata kazao da je "što se njega tiče, sve čisto, i da on cijeli slučaj posmatra mirne savjesti".

"Što se mene tiče, ko god želi može da pokrene sudski postupak, pa ćemo vidjeti. Na sudu će se sve dokazati", kazao je Babović.

Bonus video: