Magistar i asistent: Novi plagijat uzdanice DPS-a

Prve tri rečenice u Babovićevom tekstu su identične uvodnom tekstu Gardaševićeve
243 pregleda 74 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2014. 07:04h

Nakon otkrića da je“ stav“ funkcionera Demokratske partije socijalista Milana Babovića, ustvari ijekavizovan tekst drugog autora koji je objavljen u Srbiji, ispostavilo se da ovo nije prvi plagijat istaknutog mladog kadra vladajuće partije.

Babović, član Predsjedništva Savjeta mladih DPS-a i asistent na Fakultetu za pomorstvo, u decembru prošle godine je na sajtu DPS-a objavio blog pod nazivom: Crna Gora treba da uđe u NATO, čiji djelovi su istovjetni tekstu koji je objavljen više nego četiri godine ranije.

Ovog puta, Babović nije morao ni da se potrudi da ijekavizuje tuđi autorski rad, jer se radi o eseju Ivane Gardašević koji je 2009. godine dobio treću nagradu na konkursu koji su organizovali Alfa Centar i Nansen dijalog centar na temu "Moje viđenje odnosa Crne Gore i NATO-a". Ovaj tekst objavljen je na portalu PCNEN.

Babović veliki dio teksta Gardaševićeve jednostavno kopira i predstavlja kao svoj tekst, ne navodeći nigdje izvor, i povremeno ga dopunjava rečenicama koje su proizvod njegove kontemplacije o evroatlantskim integracijama.

Prve tri rečenice u Babovićevom tekstu su identične uvodnom tekstu Gardaševićeve, što se ponavlja do kraja bloga, sa povremenim upadima autorskih rečenica DPS kadra.

„Dan“ je juče objavio, a portal „Vijesti“ uz materijalne dokaze prenio da je Babović plagirao tekst koji je objavio u “Dnevnim novinama” 2013. godine uoči predsjedničkih izbora.

Babović je tada tekst sa naslovom “Pismo izbornom kandidatu”, koji je istovjetan tekstu objavljenom u aprilu 2012. godine u Srbiji, a koji potpisuje sadašnji savjetnik u Vladi Srbije Miki Vidaković.

On u tekstu samo mijenja ekavicu u ijekavicu, a Srbija u Crna Gora, i shodno tome podatak o broju mladih.

Babović je povodom prvog plagijata kazao da je "što se njega tiče, sve čisto, i da on cijeli slučaj posmatra mirne savjesti".

"Što se mene tiče, ko god želi može da pokrene sudski postupak, pa ćemo vidjeti. Na sudu će se sve dokazati", kazao je Babović.

Galerija

Bonus video: