Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BiH potpisale Deklaraciju o nestalim licima

Vujanović je istakao da se broj nestalih u Crnoj Gori mjeri desetinama što, kako je rekao, dokazuje da je Crna Gora bila izvan ratnih razaranja
90 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2014. 14:53h

Crna Gora, Srbija, Hrvatska i BIH potpisale su u Mostaru Deklaraciju o nestalim licima koja ima za cilj da podstakne proces pronalaženja nestalih osoba i definiše odgovornost i ulogu država u rješavanju tog pitanja.

Deklaraciju su potpisali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, Srbije Tomislav Nikolić, Hrvatske Ivo Josipović i predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović.

Ovim dokumentom države su potvrdile predanost rješavanju pitanja osoba nestalih usljed oružanog sukoba i povreda ljudskih prava u okviru odgovornosti države da osigura trajni mir i unaprijedi saradnju i pomirenje u demokratskim društvima koja podržavaju i štite ljudska prava.

Vujanović je istakao da se broj nestalih u Crnoj Gori mjeri desetinama što, kako je rekao, dokazuje da je Crna Gora bila izvan ratnih razaranja.

"Naš potpis pokazuje našu spremnost za intenziviraje naših aktivnosti", rekao je Vujanović istakavši i da svaki zločin treba biti kažnjen.

Nikolić je rekao da Srbija nikada neće odustati od potrage za nestalim licima niti od zahtjeva da se procesuiraju i sankcionišu odgovorni.

"Za rješavanje ovog problema ne postoji zastarjelost koja znači zaborav", rekao je Nikolić, i dodao da će Srbija učiniti sve da se nestala lica na teritoriji Srbije pronađu, ali i da očekuje od ostalih potpisinica da učine to isto.

Prema njegovim riječima, na spisku nestalih lica koja se vode u evidenciji Komisije Vlade Srbije u vezi sa oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske u periodu od 1991 - 1995. evidentirano je 1.751 lice srpske i drugih nacionalnosti čija sudbina još uvijek nije rasvijetljena.

Podsjetio je da u regionu ima još 11.000 lica čija sudbina još uvijek nije utvđena.

Josipović rekao je da rješavanje pitanja nestalih za hrvatsku vladu predstavlja humanitarni prioritet.

Predsjedavajući Regionalne koordinacije porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije Ljiljana Alvir pozvala je potpisinice da sprovode potpisanu Deklaraciju kako ona ne bi ostala "mrtvo slovo na papiru"

Izetbegović kaže da dostignuća po pitanju rješavanja nestalih na teritoriji BIH može poslužiti kao primjer i za ostale zemlje regiona.

"Do danas je u BIH od 30.000 nestalih, pronađeno 22.000, nažalost 8.000 osoba se i dalje vode kao nestala", precizirao je Izetbegović.

Otvarajući skup, predsedavajući Međunarodne komisije za nestale osobe Tomas Miler ističući da je ovo istorijski dan, ukazao je da je od 40.000 osoba koje su nestale tokom oružanih sukoba 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji pronađeno i identifikovano preko 70 odsto.

On je istakao da su zemlje regiona pokazale značajnu sposobnost da preuzmu proces traženja velikog broja nestalih putem lokalnih institucija i međunarodnih mehanizama.

Predstavnik OEBS-a Žerar Študman čestitao je državama potpisinicama na potpisivanju deklaracije i prepoznavanju odgovornosti koju države imaju u procesu traženja nestalih osoba. Na ovaj način ide se, kako je rekao, ka normalzaciji odnosa, vraćanju povjerenja i utiranje puta ka budućnosti.

Predsjedavajući Regionalne koordinacije porodica nestalih osoba sa područja bivše Jugoslavije Ljiljana Alvir pozvala je potpisinice da sprovode potpisanu Deklaraciju kako ona ne bi ostala "mrtvo slovo na papiru" istakavši da je krajnji trenutak da se međudržavne razmirice stave na stranu.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su predstavnici porodica nestalih, uključujući članove regionalne koordinacije asocijacija porodica iz bivše Jugoslavije, članovi međunarodne zajednice...

Burkhalter čestitao potpisivanje Deklaracije o nestalima

Ministar vanjskih poslova Švajcarske i predsjedavajući OEBS-a, Didier Burkhalter, uputio je čestitke predsjednicima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao prvim potpisnicima Deklaracije o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba.

„Čin potpisivanja Deklaracije o ulozi država u rješavanju pitanja osoba nestalih usljed ratnih sukoba i kršenja ljudskih prava, koju je pripremila Međunarodna komisija za nestale osobe, predstavlja hrabar i važan korak u unapređenju procesa pomirenja na Zapadnom Balkanu”, rekao je Burkhalter u čestitki.

Prema njegovim riječima, čin potpisivanja Deklaracije stvara pretpostavke za dalje poboljšanje odnosa među državama i građanima regije, prije svega među pripadnicima mlade generacije.

„Prihvatanjem odgovornosti država za rješavanje pitanja nestalih osoba, vlade bi također mogle dati doprinos jačanju razvoja demokratskog društva i odgovornosti u institucijama vlasti“, kazao je Burkhalter.

On je podsjetio da je, kao država koja predsjedava OEBS-om, Švajcarska dala podršku realizaciji ove regionalne incijative, te pozvala i druge države da se pridruže u njenoj realizaciji.

Burkhalter je kazao da će njegov specijalni predstavnik za zapadni Balkan, ambasador Gérard Stoudmann, nastaviti pružati podršku državama potpisnicama u realizaciji preuzetih obaveza.

“Cijeli OEBS, sa posebnim naglaskom na misije te organozacije raspoređene na teritoriji država regije, stoji na raspolaganju vladama država domaćina, i spreman je dati doprinos realizaciji procesa pomirenja u regiji i šire”, poručio je Burkhalter.

Galerija

Bonus video: