Marić o pismu Ulcinjana: Još jedna potvrda šta sve radi DPS

Praksa koja partijske interese stavlja iznad javnih je najveći neprijatelj države
4 komentar(a)
Ažurirano: 22.08.2014. 15:28h

Ono što stoji u pismu nezadovoljnih članova i lokalnih funkcionera ulcinjskog DPS-a dokaz je da ta partija i dalje kontroliše sva mjesta odlučivanja u Crnoj Gori, ocijenio je pravni savjetnik Centra za građansko obrazovanje (CGO) Boris Marić.

“Ulcinjsko nezadovoljstvo partijaca DPS-a je samo još jedna javno dostupna sličica u prilog jasne slike neprimjernog političkog uticaja na državne institucije. Možemo mi ulcinjski slučaj nazvati “Snimak drugi dio”, ali se ovaj serijal neće skoro okončati”, kazao je Marić.

Nezadovoljni članovi DPS-a u internom pismu predsjedniku Milu Đukanovću i vrhu partije tražili su promjene u ulcinjskom odboru. Neformalno su upozorili da će čekati samo do raspleta u Podgorici nakon čega su spremni da zamrznu članstvo u DPS-u.

U opširnom dopisu upućenom prije oko godinu, oni su naveli da u držav - nim i lokalnim institucijama u Ulcinju aktuelno rukokovstvo DPS-a zapošl j av a članove svojih familija i članove drugih partija, te da se u tim institucijama na prste mogu prebrojati pristalice DPS-a. Navodi se i da u IO i OO DPS Ulcinja ima oko 40 odsto nezaposlenih i detaljno nabrajaju institucije gdje bi oni mogli da se zaposle. I istaknuti funkcioner DPS-a Muhamed Spuža u pismu prije nekoliko mjeseci optužio je lokalne čelnike svoje partije za nepotizam i nerealne ambicije.

Predsjednik OO DPS-a Ljoro Nrekić odbacio je optužbe i kazao da nije upoznat sa sadržajem pisma.

“Pitanje zloupotrebe državnih-javnih resursa u partijske i privatne svrhe je pravilo u političkom i društvenom izrazu Crne Gore. DPS i njeno rukovodstvo, kao struktura koja posjeduje najveću društvenu moć, primarno diktira i podstiče razvoj i održavanje prakse zloupotrebe vršenja vlasti i nepotizma u svim granama vlasti umrežava - jući ih u punu kontrolu nad pozicijama odlučivanja”, kazao je Marić.

On je ocijenio da doživljaj države i njenih institucija odavno za prvu asocijaciju ima mogućnost zloupotrebe.

“Ako je to polazna osnova, onda je ažuran držav - ni službenik koji se drži profesionalnih i zakonskih principa izuzetak, a partijski postavljen i oktroisan službenik pravilo. Praksa koja partijske i parcijalne interse stavlja iznad javnog društvenog interesa je najveći neprijatelj funkcionalnosti države i demokratije. Ona predstavlja poigravanje sa državnim institucijama, afirmaciju neformalnih centara moći i ograničavanje demokratskog prosperiteta”, kazao je Marić.

On smatra da “tužilaštvo koje bi u svom radu i postupanju bilo samostalno, imalo bi posla za tri smjene.

Marić smatra da “tužilaštvo koje bi u svom radu i postupanju bilo samostalno, imalo bi posla za tri smjene

“Ali tužilaštvo u v. d. stanju sa slabim kapacitetima, bez potrebne multidisciplinarnosti i analitike ne može odgovoriti izazovu koji se zove borba protiv političke korupcije”, kazao je Marić.

Održavaju v.d. stanje do postavljanje lojalnog kadra

Prema njegovom mišljenju, osnovna posljedica zloupotrebe državnih resursa nije čak ni partijsko zapošlj avanje, iako proizvodi ogromnu štetu po mogućnost profesionalizacije državnih institucija i izgradnju integriteta državnih službenika.

“Ključna šteta za mogućnost izgradnje funkcionalne demokratije je činjenica da DPS i dalje kontroliše sva mjesta odlučivanja - Vladu, Sudski i Tužilački savjet, razne agencije, uprave i direkcije, sve je “pod kontrolom”, a tamo gdje to nije moguće u ovom trenutku održava se v. d. stanje do mogućeg postavljenja lojalnog kadra”.

Galerija

Bonus video: