Svi su za nove izbore u Herceg Novom

Inicijativu za skraćenje mandata Skupštini podnijelo je prije mjesec 13 odbornika SNP-a, Nove srpske demokratije, PzP i Narodne stranke
114 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 17:04h

Sjednica Skupštine Opštine Herceg Novi, na kojoj su odbornici trebalo da se izjasne o skraćenju mandata ovom sazivu, danas nije održana jer nije bilo kvoruma.

Dogovor o vanrednim izborima, za koje su deklarativno sve stranke, biće na dnevnom redu i kolegijuma koji je najavila predsjednica SO Danijela Đurović.

Inicijativu za skraćenje mandata Skupštini podnijelo je prije mjesec 13 odbornika SNP-a, Nove srpske demokratije, Pokreta za promjene i Narodne stranke.

Podsjećamo da je predlog odluke o skraćenju mandata odbornicima prije pola godine podnijelo i Udruženje građana Izbor, koje je bilo prikupilo preko hiljadu potpisa građana koliko je potrebno da se takav predlog nađe pred odbornicima. Skraćenje mandata predlagao je i DPS, ali tada vladajuća skupštinska većina predlog nikada nije stavila na izjašnjavanje, kao ni prethodni predlog Izbora. Iako je predlog odbornika Novske liste Miloša Konjevića stavljen na dnevni red, zbog nedostatka kvoruma - skupštinsko zasjedanje su napustili odbornici tada vladajuće koalicije (SNP, NS,NOVA i PzP) - o predlogu se nije ni raspravljalo.

“Ulazimo jedan period koji će biti turbulentan i u Herceg Novom i u Crnoj Gori”, kazao je Obrad Gojković predsjednik OO SNP uz konstataciju da se politička scena u državi radikalizuje, što je proizvod politike DPS.

“To će imati loše efekte po sve građane i njihov standard, jer se sa gorućih socijalnih i ekonomskih tema pokušava prebaciti na nivo politike, kako bi opstali na vlasti”, kazao je Gojković.

On tvrdi da DPS-u nisu u interesu novi izbori. Predsjednik OO DPS Zoran Bošnjak tvrdi suprotno.

“Mi smo Građanskim memorandumom, naravno u sporazumu koji bismo potpisali nakon toga, htjeli da ograničimo vrijeme skupštinske većine. Znači , na određeno vrijeme i da raspišemo izbore kad je to najprihvatljivije za grad”, kazao je Bošnjak. Podsjećamo da je DPS sa četiri odbornika isključena iz SNP, koji su nakon toga osnovali odbornički klub SNP Herceg Novi, potpisali građanski memorandum, čime su postali skupštinska većina. Na taj način stvoreni su uslovi i da preuzmu vlast u najvećem bokeljskom gradu.

“Mi smo uvjereni da je većina za skraćenje mandata, jer je ipak većina privržena onome što je najdemokratskiji čin kada je već kriza eskalirala do ove mjere,” navodi Milovan Baždar, predsjednik OO PzP.

I SDP je za vanredne izbore. Odbornički klub SDP Herceg Novi insistira da su svi klubovi odbornika, na čelu sa Predsjednicom Skupštine, svjesni svoje odgovornosti i stanja u kojem se nalaze sve gradske službe. Iz SDP HN su poručili da bi trebalo krajnje ozbiljno iskoristiti sljedećih nekoliko dana i obezbijediti zakonske uslove da se vanredni lokalni izbori održe do 1. novembra.

Uroš Filipović, odbornik SDP-a, pojašnjava da je “grad u haotičnom stanju, da nijedna relevantna sjednica SO nije održana od 11. marta, da ni budžet ni završni račun nisu doneseni, iako je možda već trebalo raditi i rebalans”.

Predsjednica SO je najavila novu sjednicu lokalnog parlamenta za narednu sedmicu.

Galerija

Bonus video: