Radulović: Administratore, gledaj svoja posla

“I glavni administrator ima pravo na reagovanje, ali je ono trebalo da bude sa aspekta struke odnosno upravne stvari, a ne sa aspekta “impresije predsedavajućeg SO”
50 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2014. 14:47h

Predsjednik Upravnog suda Branislav Radulović tvrdi da je konstatacija o prestanku funkcije zamjenika gradonačelnika obavezujuća za sve i da tu nema nikakvih pravnih dilema.

“Komentarišući status odluke o prestanku funkcije zamjenika gradonačelnika u smislu da zakonitost te odluke utvrđuje samo Upravni sud i niko više, rekao sam i ostajem pri tome, da je ona obavezujuća za sve, kako za izvršnu tako i za lokalnu upravu”, potvrdio je juče Radulović za “Vijesti”.

Glavni administrator glavnog grada Željko Vuković prekjuče je rekao da je izjava Radulovića od prije dva dana zasnovana na “netačnim i nepotpunim informacijama o činjenicama u vezi sa obavljanjem izvršne funkcije” u Podgorici.

Rekao je i da je neuobičajeno da predsjednik Upravnog suda ocjenjuje zakonitost organa lokalne samouprave, tvrdeći da gradonačelnik imenuje zamjenika i da je konstatovanje prestanka mandata (Vladanu Vučeliću) impresija predsedavajućeg Skupštine, odnosno lidera DF-a Miodraga Lekića.

“Konstatcija o prestanku funkcije zamjenika gradonačelnika je po svom karakteru odluka, pojedinačni akt koji proizvodi određeno pravno dejstvo (prestanak funkcije) i zbog toga može biti predmet sudskog spora. U tom sporu se može postaviti pitanje nenadležnosti parlamenta za donošenje takve odluke. Iz tog razloga je nejasna stručna analiza glavnog administratora da nije u pitanju pravni akt sa posljedicom već “impresija predsedavajućeg Skupštine Opštine”, tvrdi Radulović.

On kaže da je, nakon javnog pravnog tumačenja očekivao reagovanje Skupštine glavnog grada s obzirom na to da je u pitanju njena odluka, a ne glavnog administratora”, koji se stara o zakonitosti odluka lokalne uprave, a ne i lokalnog parlamenta”.

“I glavni administrator ima pravo na reagovanje, ali je ono trebalo da bude sa aspekta struke odnosno upravne stvari, a ne sa aspekta “impresije predsedavajućeg SO”, dodao je Radulović.

On je objasnio i da nije komentarisao pojedinačno poziciju Vladana Vučelića, da li obavlja funkciju zamjenika gradonačelnika zakonito ili nezakonito, već “samo pravni status odluke Skupštine sa aspekta organa koji odlučuje o njenoj zakonitosti i o njenoj obaveznosti bez prejudiciranja ishoda te odluke”.

Bonus video: