Sjednica SO HN bez kvoruma, verifikovan novi odbornički mandat

Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS i četiri odbornika SNP Herceg Novi
69 pregleda 1 komentar(a)
So Heceg Novi, Foto: Slavica Kosić
So Heceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.08.2014. 14:52h

Umjesto bivšeg odbornika SNP-a Bogdana Kočetanovića, kome je na prošloj sjednici konstatovan prestanak mandata zbog konflikta interesa, danas je na petom vanrednom zasjedanju SO verifikovan mandate Miljanu Boškoviću sa liste SNP Novom snagom za naš Novi.

Sjednica nije imala kvorum, jer je od 35 bilo prisutno samo 16 odbornika.

Danijela Đurović, predsjednica SO, je na prošloj sjednici, koja takođe nije imala kvorum, konstatovala da za “oduzimanje i verifikovanje odborničkih mandata nije potreban kvorum”.

Sjednici nisu prisustvovali odbornici DPS i četiri odbornika SNP Herceg Novi.

Predsjednica je kazala da je SO obavijestila OIK o prestanku mandata Kočetanovića i tražila da Komisija dostavi izvještaj o upražnjenom odborničkom mjestu, što je predsjednik OIK Dragan Janković odbio. On tvrdi da OIK u sadašnjem sastavu nije konstituisan u skladu sa novim Zakonom o izboru odbornika i poslanika i da zato ne može da donosi validne odluke, dok Đurović tvrdi suprotno, pozivajući se na mišljenje DIK-a a da je “postojeći OIK u mandatu sa svim pravima i obavezama utvrđenim Zakonom”.

Uz obrazloženje da “je predsjednik OIK na protivpravan način odbio da sazove sjednicu Komisije, Sekretar SO, član i dva zamjenika člana, koji čine većinu stalnog sastava OIK Herceg Novi, sačinili su izvještaj o upražnjenom odborničkom mjestu i dostavili ga SO”, objasnila je Đurović.

“Riječ je o neprimjerenom političkom nasilju nad pravnim normama gdje je cilj bio moje udaljenje iz Skupštine, a pri tome ne vodeći računa o elementarnom poštovanju Zakona”, navodi u saopštenju Bogdan Kočetanović.

On je optužio Đurovićku da “grubo kršeći Zakon, Statut, Poslovnik zloupotrebom odborničkog saziva pokušala da mu,bez prethodno sprovedene procedure, oduzme odbornički mandat i liši ga jednog od osnovnih građanskih prava” i konstatovao da je “i dalje odbornik u SO Herceg Novi u potpunom kapacitetu”.

Uroš Filipović, odbornik SDP-a, je protestvovao zbog načina na koji je zakazana sjednica Skupštine Opštine Herceg Novi. „U najmanju ruku nije korektno bez konsultacija, posebno u sred ljeta kada je u najvećem vrijeme godišnjih odmora, zakazivati sjednicu u roku od dva dana, a prethodno sa klubovima odbornika ne provjeriti da li im datum odgovara, bar većini,“ konstatovao je Filipović.

„Ovo zasjedanje je sazvano naneuobičajen način, jer je to najvjerovatnije bilo potrebno zbog protivničke strane: DPS-a i četiri satelita koji da osvoje vlast bez izbora, jer oni nemaju hrabrosti da izađu na izbore“, kazao je odbornik NS Ilija Veselinović.

Zoran Bošnjak predsjednik OO DPS, je, nakon sjednice kojoj nije prisustvovao, uz konstataciju da je napravljena proceduralna greška, kazao da bi se „Bogdanu Kočetanoviću uskratio mandat u SO, to mora konstatovati i Komisija, što nije urađeno“.

Predsjednica Đurović najavila je sastanak kolegijuma sa predsjednicima klubova odbornika, nakon čega će bti objavljena informacija o nastavku zasjedanja.

Bonus video: