Vajagić pomogao Gavrilovićevoj: Problem su tehnički uslovi, a ne pečat

Kada skupštinski akt pečatirate pečatom drugog organa, to je isto kao da vadite urbanističku dozvolu, a ovjeravate je pečatom doma zdravlja, kaže Obrad Gojković
1 komentar(a)
Ažurirano: 20.08.2014. 19:54h

Vršilac dužnosti predsjednika opštine Herceg Novi Milan Vajagić kazao je da je dozvolio upotrebu pečata bivšoj odbornici SNP-a Zorici Gavrilović, kako bi za danas zakazala sjednicu Odbora za izbor i imenovanja, čija je predsjednica.

Na sjednici je planirano da se izabere nova Opštinska izborna komisija (OIK), a Gavrilovićeva je odbacila optužbe lokalnog SNP-a da je pečat i djelovodni broj švercovan i da je to uradila kako bi pomogla DPS-u da po svaku cijenu zadrži Bogdana Kočetanovića na mjestu odbornika i time preuzme vlast.

Rok da SO potvrdi novi sastav OIK-a istekao je 22. maja, a predsjednik Dragan Janković odbio je da sazove komisiju kako bi odlučivali o statusu Kočetanovića, koji je optužen za konflikt interesa, uz obrazloženje da više nema mandat.

Predsjednik OO SNP-a Obrad Gojković upozorio je da je poziv za sjednicu “ovjeren pečatom koji ne pripada SO niti skupštinskoj službi”, i da je riječ o falsifikatu i zloupotrebi pečata.

“Kako je sekretar izjavio da nije u mogućnosti da mi obezbjedi stručno-tehničke uslove za sazivanje sjednice, a što mu je obaveza po članu 54 Statuta opštine Herceg Novi, zbog hitnosti situacije obratila sam se predsjedniku opštine da mi omogući tehničke uslove“, ističe Gavrilovićeva.

Na drugoj strani, Vajagić tvrdi da je Gavrilovićevoj pružio samo “tehničku pomoć”.

“Kabinet (predsjednika opštine) je gospođi Gavrilović samo pružio tehničku pomoć, što smatram da je u skladu sa zakonom, kada jedan organ nije u stanju nešto da odradi, da je dužan drugi organ da to uradi”, objašnjava Vajagić zašto je dozvolio upotrebu pečata.

Gojkovićeva, međutim, tvrdi da je time “jedan skupštinski akt pečatiran pečatom drugog organa”.

“To je isto kao da, recimo građani vade urbanističku dozvolu, a ovjeravaju je pečatom doma zdravlja ili lovačkog društva”, tvrdi Gojković.

On navodi da je od predsjednice i sekretara SO “dobio zvaničan akt u kome navode da su bili na raspolaganju bilo kome ko je nadležan za skupštinsku službu i da nisu dobili dokument predsjednice Odbora za izbor i imenovanja.

Iz SDP-a poručuju da neće doći na današnju sjednicu Odbora.

“Gospođa Gavrilović puna četiri mjeseca izbjegava da ispoštuje zakon i pokrene inicijativu za izbor novog OIK. Sjetila se toga sada, kada u Opštini ništa ne funkcioniše, kada se ne zna ko je većina, a ko manjina, i kada je dobila jasno tumačenje DIK-a da su odluke postojeće OIK punovažne do izbora nove OIK”, kazao je za “Vijesti” predsjednik OO SDP-a Dragan Šimrak.

Bonus video: