Herceg Novi: Zakazan nastavak vanredne sjednice

Iz Demokaratske partije socijalista (DPS) i Kluba odbornika SNP Herceg Novi smatraju da sjednica nije ni počela, pa se ne može ni nastaviti
0 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.08.2014. 16:09h

Predsjednica SO Herceg Novi Danijela Đurović zakazala je za sjutra nastavak pete vanredne sjednice lokalnog parlamenta sa jednom tačkom dnevnog reda - skraćenje mandata odbornicima.

Iz Demokaratske partije socijalista (DPS) i Kluba odbornika SNP Herceg Novi smatraju da sjednica nije ni počela, pa se ne može ni nastaviti.

Dan pred zasijedanje ne zna se ko je trenutna skupštinska većina, a koplja se lome oko jednog mandata.

Potpisivanjem Građanskog memorandum DPS (14 odbornika) i četiri bivša odbornika SNP koji su formirali Klub SNP Herceg Novi, stekli su se uslovi za njihovo preuzimanje vlasti u najvećem boklejskom gradu.

Na skupštinskom zasijedanju 1. avgusta, predsjednica SO je konstatovala prestanak mandata Bogdana Kočetanovića bivšeg odbornika SNP, potpisnika memorandum, zbog konflikta interesa.

DPS smatra da je to urađeno nezakonski, jer nije bilo kvoruma da zasijedanje počne i da je Kočetanović i dalje odbornik.

On i dalje čeka dluku Upravnog suda kome se žalio na odluku Komisije za konflikt interesa.

“Ne treba po ko zna koji put komentarisati pravno nasilje koje sprovodi oduzimanjem mandata jednom odborniku, čime je direktno ugrožena izborna volja građana i demonstrirano neznanje iz prakse postupanja Ustavnog suda koji se davno odredio prema ovom pitanju, utvrđujući da mandati pripadaju odbornicima tj. građanima. Žalosno je u kakvu situaciju su doveli njihovu “odborničku zamjenu “ da na mala vrata bez legitimiteta bude mašinerija za nezakonito odlučivanje", navodi se u saopštenju OO DPS koje je potpisao predjsenik Zoran Bošnjak.

U SNP su odlučni da Miljan Bošković - prvi naredni na izbornoj listi SNP Novom snagom za naš Novi, sjedne u odborničku klupu umjesto Bogdana Kočetanovića.

Vijesti nezvanično saznaju i da poziv za zasjedanje nije dobio Kočetanović, već Bošković.

Zbog ovakvih poteza, DPS je protiv predsjednice lokalnog parlamenta podnio krivičnu prijavu.

“Žalosno je što se nemoć koalicije na vlasti kompenzuje svakodnevnim kršenjem zakona zbog čega će DPS ubrzo pokrenuti inicijativu za utvrđivanje odgovornosti svih koji su u tome učestvovali”, zaključuje se u saopštenju DPS.

Od 35 odbornika u SO Herceg Novi, kako su saopštili sjednici neće prisustvovati odbornici DPS (14), SNP Herceg Novi (4), Novske liste (1) što znači da neće biti kvoruma i uslova za rad lokalnog parlamenta.

Bonus video: