SNP: Spoljna politika bez osmišljene strategije

On je upozorio na poteze vlade kojima se ozbiljno dovode u pitanje državni i nacionalni interesi, a spoljna politika Crne Gore dovodi na “loš glas”
2 komentar(a)
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
snp zgrada, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.08.2014. 13:39h

Spoljna politika Crne Gore nema jasne konture ni dobro osmišljenu strategiju za djelovanje na međunarodnom planu, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije.

“To ima za direktnu posledicu narušavanje međunarodnog ugleda i pozicije države, na ekonomsku situaciju i ukupnu unutrašnju politiku zemlje”, kaže se u izjavi poslanika Danka Šarančića.

On je upozorio na poteze vlade kojima se ozbiljno dovode u pitanje državni i nacionalni interesi, a spoljna politika Crne Gore dovodi na “loš glas”.

“Ne treba biti ekspert za međunarodnu politiku da bi se postavilo logično pitanje - zbog čega Crna Gora ima potrebu da se olako i brzopleto miješa i svrstava na pojedine strane u velikim konfliktima i sukobima širom svijeta, bez bilo kakve prethodne analize i procjene. Šta smo dobili priznavanjem sirijske opozicije, odnosno nepriznavanjem vlade sirijskog predsjednika Bašara al-Asada”, upitao je Šarančić.

Prema njegovoj ocjeni, Vlada je ishitreno i nepromišljeno, u vremenu kada se mijenja globalna politička arhitektura, požurila da uvede sankcije Rusiji, želeći da se u očima evropskih i NATO saveznika pokaže „bolja nego što jeste“.

“Na taj način se direktno svrstala na jednu stranu u konfliktu čiji se tok, kraj i posledice ne mogu predvidjeti”, naveo je Šarančić u saopštenju za javnost.

Crna Gora, kaže on, mora mudrom, pragmatičnom i odgovornom spoljnom politikom i profesionalnom i depolitizovanom diplomatijom da utiče na rješavanje stvari u neposrednom okruženju i regionu, maksimalno štiteći interese građana i državljana ma gdje se oni nalazili.

“Nemamo predstavu o našoj dijaspori, njenom broju i njenim mogućnostima, nismo donijeli ni Zakon o iseljeništvu, za šta je direktno odgovorna Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija”, ocijenio je Šarančić.

Preme njegovoj ocjeni, postoje sporna pitanja i u vezi statusa Prevlake kojima treba ozbiljno pristupiti jer se radi o dijelu državne teritorije na kome Hrvatska namjerava da vrši istraživanje nafte i gasa, a radi se o članici Evropske unije. “Naša diplomatija nema jasnu strategiju kada se radi o ovom problemu”.

Novouspostavljena funkcija ekonomske diplomatije, smatra on, mora intenzivirati rad kako bi nacionalna ekonomija konačno osjetila benefite postojanja ne tako male diplomatsko konzularne mreže koju plaćaju svi građani.

“Crnoj Gori su potrebne direktne strane investicije, turisti i tržište, a velike konflikte udaljene hiljadama kilometara riješiće globalni, krupni igrači i bez našeg velikog prisustva”, kazao je Šarančić.

Bonus video: