Uljarević: Mandat Vlade neće trajati do kraja, realni vanredni izbori

"Brak DPS-a i SDP-a odavno ne funkcioniše, i onog trenutka kad jedna od tih stranaka nađe drugog pouzdanog partnera on će biti i formalno raskinut", tvrdi Uljarević
187 pregleda 8 komentar(a)
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Daliborka Uljarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.08.2014. 11:42h

Mandat aktuelne Vlade neće trajati do kraja i realno je očekivati vanredne izbore, ocijenila je direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona smatra da aktuelna kriza političkog sistema ne mora još neko vrijeme imati konačne posljedice u činu pada Vlade.

"Sadašnji problemi Socijaldemokratske partije (SDP) sa pozicioniranjem i traženjem unaprijeđenog statusa na crnogorskoj političkoj sceni mogu potrajati, kao i vidno uzdrmani odnosi unutar koalicije DPS-SDP i njenih lidera, jer iako je vrijeme harmonije prošlo još postoje interesi koji vežu ove dvije partije i njihove zvaničnike", rekla je Uljarević agenciji MINA.

Ipak, smatra ona, čini se da aktuelni mandat Vlade neće trajati do kraja i da je realno očekivati vanredne izbore.

"To se neće desiti isključivo zbog trenutno zategnutih odnosa između DPS-a i SDP-a, već i kao posljedica mogućeg raspleta oko poziva za članstvo u NATO, neodrživosti crnogorske ekonomije, nedopustivih kašnjenja u ispunjavanju obaveza u ključnom Poglavlju 23 - brojnih i nagomilanih neriješenih problema koji sve više opterećuju crnogorsko društvo a na koje Vlada nema adekvatan odgovor", navela je Uljarević.

Kako je rekla, dešavanja na lokalnom nivou gdje se mjesecima čeka formiranje vlasti usljed duboke političke krize, posljedica su već duže nedefinisanih, "a jednim dijelom i izrazito loših odnosa između DPS-a i SDP-a".

"Brak DPS-a i SDP-a odavno ne funkcioniše, i onog trenutka kad jedna od tih stranaka nađe drugog pouzdanog partnera on će biti i formalno raskinut. Dolazi period kada neke nepomirljive razlike oko pitanja poput predsjedničkog kandidata, KAP-a, politike u elektroenergetskom sektoru, odnosa prema različitim problemima u kojima se nalazi danas Crna Gora i tako dalje počinju da budu sve izraženiji", rekla je Uljarević.

Ona je ocijenila da se radi o suštinskim razlikama, a da se "krhki" savez održava kao posljedica ravnoteže straha i interesa.

Uljarević je rekla da turbulencije u Pozitivnoj, pa i SDP-u su posljedica nemogućnosti rukovodstava ovih partija da obezbjede jedinstvenu i jasnu političku ponudu u ovom trenutku.

"Naravno da ova dešavanja dodatno komplikuju političku scenu i glavna su brana za promjenu vlasti u Podgorici. Ali, treba naglasiti da su drugačije podjele unutar Pozitivne i SDP-a", kazala je Uljarević.

Ona je ukazala da su obje struje unutar Pozitivne jasno opredijeljene za saradnju sa opozicionim strukturama, a linija njihove podjele su unutrašnja pitanja same organizacije i rukovođenja partijom koja traju dosta dugo, a što ne može uticati na formiranje vlasti u Podgorici.

"Na drugoj strani, linija podjele unutar SDP-a je po pitanju saradnje sa DPS-om ili opozicijom u Podgorici, a to pozicionira SDP u ključnu stranu od koje zavisi da li će se vlast u Podgorici formirati sa opozicijom", kazala je Uljarević.

Zato, kazala je ona, ako pregovori sa opozicijom propadnu jedini krivac može biti SDP i nemoć lidera te partije da prevlada unutar stranke one funkcionere kojima je bliži, iz različitih interesnih razloga, DPS nego SDP.

Uljarević je rekla da SDP ima očigledne unutrašnje probleme i nejedinstvo u stavovima.

"Ali je činjenica da odluke donosi na partijskim organima što može biti važan osnov za održavanje jedinstva partije i pored nejedinstva političkih smjerova. Osnovno pitanje vezano za SDP sada je liderski kredibilitet Ranka Krivokapića koji trpi najveću političku štetu od eventualno neizvedenog dogovora o podršci manjinskoj upravi u Podgorici", smatra Uljarević.

Kako je kazala, Krivokapić je hrabro ušao u veliki i riskantan poduhvat, i ovo će biti test za njega, da pokaže da li je imao jasnu strategiju i da li je bio spreman za to.

"Neizvedenost tog procesa do kraja definitivno dovodi u pitanje dalji legitimitet Krivokapića", zaključila je Uljarević.

Bonus video: