SNP podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika kolašinskog OIK-a

"Na taj način, svojim nečinjenjem Vlahović je onemogućio održavanje prve konstitutivne sjednice novoizabrane Skupštine opštine Kolašin"
63 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 08.08.2014. 11:37h

Kolašin- Socijalistička narodna partija (SNP) podnijela je danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Zorana Vlahovića, predsjednika Opštinske izborne komisije Kolašina (OIK).

U toj partiji smatraju da Vlahović treba krivično da odgovara jer, kako tvrde, “kao odgovorno lice nije izvršio zakonom utvrđenu obavezu da Skupštini opštine (SO)dostavi izvještaj o konačnim rezultatima lokalnih izbora 25 maja i ponovljenih 8. Juna, na na biračkom mjestu broj 27 u Đurđevini.”

“Na taj način, svojim nečinjenjem Vlahović je onemogućio održavanje prve konstitutivne sjednice novoizabrane SO, čime je počinio krivično djelo – zloupotreba službenog položaja iz člana 416 stav 1 Krivičnog zakonika. Kršenjem zakona i zloupotrebom službenog položaja od strane Zorana Vlahovića, predsjednika OIK, onemogućeno je podnosiocima izbornih lista održavanje prve sjednice novoizabrane SO i konstituisanje lokalne vlasti, čime su povrijeđena i prava građana Kolašina na ostvarivanje lokalne samouprave zajamčena Ustavom Crne Gore", navodi se u saopštenju SNP.

Kako ističu, “negativne društvene posledice ovakvog protivpravnog postupanja ogledaju se i u obesmišljavanju izbora, stvaranju nezadovoljstva kod građana i podsticanju njihovog nepovjerenja u izborni proces.”.

Povod postizborne situcije u Kolašinu, oglasila se danas Demokratska partija socijalista (DPS).

Kako ističe poslanica DPS Marta Šćepanović, pravno je neutemljeno očekivati da Državna izborna komisija (DIK), nakon što joj je dostavljena dokumentacija od Opštinske izborne komisije (OIK) Kolašin preduzme mjere i donese odgovarajuće akte. Zakonom, kako kaže poslanica DPS, "nijesu predviđene niti mjere, niti akti koje bi u konkretnom slučaju donijela DIK“

„U konkretnom slučaju, da bi se utvrdili konačni rezultati izbora OIK mora donijeti zapisnik o konačnim rezultatima izbora, odnosno donijeti odluku većinom glasova, a po zakonu brojčana većina (jedan glas više) je potreban za donošenje bilo koje odluke iz nadležnosti ovog organa.

S Obzirom da zapisnik nije usvojen odlukom većine, to se nijesu ni stvorili uslovi da budu utvrđeni konačni rezultati izbora, a razlog što ne postoji većina za usvajanje zapisnika o konačnim rezultatima izbora ne predstavlja osnov da DIK preuzima nadležnosti OIK", tvrdi ona.

Zbog toga, objašnjava Šćepanović, ne postoje ni uslovi za podnošenje izvještaja SO niti za objavljivanja konačnih rezulatata u Službenom listu Crne Gore.

To što OIK ne postoji većina koja je potrebna za usvajanje zapisnika o utvrđivanju konačnih rezultata izbora, smatraju u DPS, ne znači i nezakonitost u njenom radu.

„DIK ima ovlašćenje da preuzme nadležnosti OIK samo kada su ispunjeni uslovi iz člana 33 Zakona o izboru odbornika i poslanika, i isključivo kada su u pitanju izbori za poslanike, a što u konkretnom nije slučaj.Sigurna sam da je interes svih političkih subjekata u Kolašinu da se do kraja verifikuje izborna volja građana, samo to mora biti urađeno po zakonu, a ne mimo pravila kako to često možemo čuti kroz prijedloge jednog dijela javnosti- naovdi Šćepanović.

Vlahović danima ne odgovara na telefonske pozive nekih novinara, pa nije bilo moguće dobiti komenatr povodom krivične prijave, koju je protiv njega podnijeli iz SNP.

Bonus video: